Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz legfelsőbb bíróság terroristaszervezetnek minősítette az ukrán Azov ezredet


Az Azov ezred katonái 2022. június 6-án megadják magukat Mariupolban, miután hónapokig védték a város utolsó erődítményét
Az Azov ezred katonái 2022. június 6-án megadják magukat Mariupolban, miután hónapokig védték a város utolsó erődítményét

Oroszország legfelsőbb bírósága a legfőbb ügyészség kérésére terroristaszervezetnek minősítette az ukrán ultrajobboldali Azov ezredet.

A bíróság augusztus 2-án hirdette ki döntését a Kelet-Ukrajnában Oroszország ellen harcoló egyik legjelentősebb ukrán katonai alakulat ellen.

A bíróság úgy határozott, hogy „terrorszervezetnek ismeri el az Azov ukrán félkatonai egységet, és betiltja tevékenységét az Orosz Föderáció területén” – idézte a bírót a TASZSZ állami hírügynökség.

A határozat azonnal hatályba lép.

Az Azov ezred szélsőjobboldali önkéntescsoport, az ukrán nemzeti gárda része. Korábban Azov zászlóalj néven ismerték, és olyan ultranacionalista ideológiát képvisel, amelyet az amerikai bűnüldöző hatóságok a neonáci szélsőségekkel hoztak összefüggésbe. Támogatói mindazonáltal az ország védelmi erőinek hazafias és hatékony részeként tekintenek rá.

Oroszország hamisan állítja, hogy Ukrajnát nácik irányítják, és ezt a vádat használta az ország elleni támadás egyik indokaként.

Az Azov ezred katonáinak rokonai közül többen attól tartanak: a bíróság határozata azt jelentheti, hogy terroristaként perbe foghatják azokat, akik megadták magukat Oroszországnak, vagy az orosz csapatok fogságába kerültek.

Az Azov ezred hónapokig harcolt az orosz csapatok ellen délen, Mariupol városában, mielőtt május közepén mintegy 2500-an közülük végül megadták magukat.

Készült a TASZSZ és az Interfax tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG