Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz olaj kitiltását kérik az EU-ból ukrajnai látogatásuk után a német képviselők


Zelenszkij ukrán elnök videóbeszéde Berlinben, a Bundestag alsóháza előtt 2022. március 17-én
Zelenszkij ukrán elnök videóbeszéde Berlinben, a Bundestag alsóháza előtt 2022. március 17-én

Az Európai Uniónak a lehető leghamarabb embargót kellene bevezetnie az orosz olajra – jelentette ki a német parlament három bizottságának elnöke keddi ukrajnai látogatásuk után.

Michael Roth, a német külügyi bizottság elnöke szerint a szakítás az orosz olajjal nagyon fontos jelzés lenne, mert Oroszország fő bevételi forrását érintené.

Az ukrajnai orosz invázió polgári áldozatainak egyre növekvő száma miatt Németországra, Európa legnagyobb gazdaságára nyomás nehezedik annak érdekében, hogy leszokjon az orosz gázról és olajról, bírálói szerint ugyanis az ebből származó bevétel létfontosságú forrásokat biztosít Moszkvának a háborúhoz.

Az EU javaslatokat dolgoz ki az Oroszországgal szembeni olajembargóra, jóllehet a tagállamok között nincs egyetértés az orosz nyersolaj betiltását illetően. EU-diplomaták szerint Németország nem támogatja aktívan az orosz olajjal szembeni azonnali embargót.

Olaf Scholz kancellár azt mondta, hogy Németország az év végéig leállíthatja az orosz olajimportot. Az ország már csökkentette energiaimportját, az orosz olaj mára a behozatal 25 százalékát teszi ki, szemben a február 24-i invázió előtti 35 százalékkal.

Roth szerint egy gyors EU-döntés összekapcsolható egy átmeneti szakasszal, mint például az orosz szén behozatali tilalmánál, amely augusztus közepétől lép életbe, miután az EU nagykövetei a múlt héten megegyeztek erről.

Roth azután nyilatkozott minderről, hogy kedden Nyugat-Ukrajnában járt két másik parlamenti bizottság elnökével a kormánykoalíció pártjaiból.

„Ezt néhány héten belül meg lehet tenni, mert vannak más beszállítók” – mondta Anton Hofreiter, a Bundestag európai ügyek bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy az orosz szén kivezetésére adott időszak túl hosszú.

Egy szerdán közzétett felmérés mindazonáltal azt mutatta, hogy a németek aggódnak az esetleges olajembargó negatív következményei miatt.

Az Allensbach Intézetnek a Frankfurter Allgemeine Zeitung megbízásából végzett felmérésében a válaszadók mindössze harminc százaléka mondta azt, hogy Németországnak azonnal le kellene állítania az orosz olaj- és gázimportot, hogy véget vessen az Ukrajna elleni háború közvetett finanszírozásának. A válaszadók 57 százaléka szerint Németországnak folytatnia kell az importot, hogy elkerülje a kínálati hiányt és az áremelkedést. Csak 24 százalék értett egyet a „Képesek vagyunk megfagyni a szabadságért” állítással.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG