Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz támadások nyomán visszatértek a rendszeres áramkimaradások Kijevbe


Sötét utca a részleges áramkimaradás alatt Kijevben
Sötét utca a részleges áramkimaradás alatt Kijevben

Egyre kevesebb ellenséges légicsapást tud elhárítani a súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal szembenéző ukrán haderő, így mostanra már az ország energetikai hálózatának mintegy fele kárt szenvedett.

A hatóságok úgynevezett gördülő áramszünetek bevezetésére kényszerültek Ukrajna-szerte az utóbbi hónapokban rendkívül intenzívvé váló orosz légitámadások miatt, mivel az esti csúcsidőszakban nem képesek biztosítani a szükséges mennyiséget; a kiesett kapacitásokat ugyanis a lengyel, a szlovák és a román áramimport sem tudja pótolni.

Megfelelő légvédelmi képességek hiányában a védelmi erők nem tudják elhárítani a csapásokat, így a szükséges javítások sem végezhetők el megfelelően, aminek nyomán még tovább súlyosbodhat a helyzet az áramfogyasztás nyári megugrásával párhuzamosan.

Hegedűs Dániel: Magyarország az orosz hibrid hadviselés önkéntes hadoszlopává vált
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:54 0:00

Az energetikai hálózatot célzó orosz légitámadások következtében az ország számos más része mellett Kijevbe is visszatértek az áramkimaradások, amire nem volt példa a háború legelső éve óta. A régióban a kritikus infrastruktúra több fontos létesítménye is súlyosan megrongálódott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy az ország energetikai rendszerének körülbelül fele kárt szenvedett.

A fővárosban egész háztömbök borultak sötétségbe. A katonai adminisztráció arról számolt be, hogy a fogyasztók legalább tíz százalékának megszűnt az ellátása.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev hadiflottájának újjáépítése távol Ukrajnától

Mindez pusztán ízelítő abból, hogy mi vár Ukrajnára, ha a tél beköszöntéig nem talál megoldást a problémára.

Egy orosz dróntámadás miatt az észak-ukrajnai Szumiban is megszakadt az áramellátás szerda reggelre. A szolgáltatást részben sikerült helyreállítani.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter kiemelte, hogy mivel a támadások nem fognak megszűnni, a védekezés hatékonyságának javítása nélkül nem lehet megelőzni az áramkimaradásokat, ezért van égető szükség a nyugati légvédelmi eszközök minél gyorsabb leszállítására.

Másfél év sebészi munka áll egy ukrán nő mosolya mögött, akinek egy orosz támadásban szétroncsolódott az arca
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00

„Minden egyes támadással további áramtermelési kapacitást veszítünk” – figyelmeztetett, és arra is kitért, hogy amíg nem tudnak megfelelően védekezni, addig felesleges kijavítani a létesítményeket.

„Ki kellene javítanunk az erőműveket csak azért, hogy az oroszok újabb csapásokat mérjenek rájuk, miközben nem tudjuk megvédeni magunkat?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

A hálózat első jelentősebb tesztje júliusban és augusztusban jön majd el, amikor a nyári hőség miatt normális esetben erősen megnő az áramfogyasztás.

Ukrajna abban bízik, hogy az erőművek javításához be tudja szerezni a szükséges alkatrészeket a mára bezáratott németországi létesítményekből, ezért nemrégiben szakértői csapatokat küldött a helyszínre, hogy felmérjék a helyzetet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG