Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok egyre dühösebbek a több tucat katonájuk halálát okozó ukrán légicsapás után


Munkások takarítják el Makijivkában 2023. január 3-án az ideiglenes laktanya romjait, amelyek között 63 orosz katona lelte a halálát
Munkások takarítják el Makijivkában 2023. január 3-án az ideiglenes laktanya romjait, amelyek között 63 orosz katona lelte a halálát

Orosz nacionalisták és egyes törvényhozók azoknak a parancsnokoknak a megbüntetését követelik, akiket azzal vádolnak, hogy figyelmen kívül hagyták a veszélyeket. Oroszországban egyre nő a harag több tucat orosz katona megölése miatt az ukrajnai háború egyik legvéresebb légicsapásában.

Az orosz védelmi minisztérium ritkaságszámba menő beismerése szerint 63 katona halt meg szilveszteréjjel egy robbanásban és az azt követő tűzben, amely megsemmisített egy szakiskolában berendezett ideiglenes laktanyát Makijivkában, az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai regionális főváros, Donyeck elővárosában.

Ukrajna és több orosz nacionalista blogger jóval magasabbra, sok százra teszi a halálos áldozatok számát, bár az oroszbarát tisztviselők szerint az ilyen becslések túlzók.

Orosz bírálók azt mondják, hogy a katonákat egy lőszerraktár mellett helyezték el, amelyet az orosz védelmi minisztérium szerint négy, amerikai gyártmányú HIMARS-ról indított rakéta talált el.

A Makijivka elleni légicsapással egy időben Oroszország éjszakai dróntámadásokat indított Kijev és más ukrán városok ellen.

Orosz katonai bloggerek szerint a makijivkai pusztítás mértéke annak az eredménye, hogy lőszert tároltak a laktanyának használt épületben, jóllehet a parancsnokok tudták, hogy az ukrán rakéták hatótávolságán belül van.

Igor Girkin, a kelet-ukrajnai oroszbarát csapatok egykori parancsnoka, aki jelenleg az egyik legjelentősebb orosz nacionalista katonai blogger, azt mondta, hogy több száz a halottak és a sebesültek száma. A helyszínen tárolt katonai felszerelést nem is álcázták – tette hozzá.

Orosz düh – a bolond is tudja

„Szörnyű, ami Makijivkában történt” – írta Szpecnaz Z Arkangyal, egy orosz katonai blogger, akinek több mint hétszázezer követője van a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

„Kinek jutott eszébe, hogy tömegesen helyezzen el katonákat egy olyan épületben, ahol még egy bolond is tudja, hogy tüzérségi találat esetén sokan megsebesülnek vagy meghalnak?” – írta. A parancsnokok ennél szerinte „nem is lehettek volna közömbösebbek”.

Ukrajna nyilvánosan szinte soha nem vállalja a felelősséget az oroszok által ellenőrzött ukrajnai területek elleni támadásokért, és Volodimir Zelenszkij elnök sem foglalkozott hétfő éjszakai beszédében a Makijivka elleni légicsapással.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara mindazonáltal „az orosz emberi erő és katonai felszerelés elleni csapásként” számolt be a makijivkai támadásról. Áldozatokról nem ejtett szót.

A harag hulláma Oroszországban a törvényhozókat is elérte.

Grigorij Karaszin, az orosz szenátus tagja, volt külügyminiszter-helyettes nemcsak bosszút követelt Ukrajna és NATO-beli támogatói ellen, hanem „szigorú belső vizsgálatot” is.

Szergej Mironov képviselő, a Szenátus, az orosz felsőház korábbi elnöke büntetőjogi felelősségre vonást követelt azoknak a tisztviselőknek az esetében, akik „engedélyezték a katonák összevonását egy védelem nélküli épületben”, valamint „minden olyan felsőbb hatóság esetében, amely nem biztosította a megfelelő szintű biztonságot”.

A makijivkai orosz laktanyában történt robbanás utóhatásairól az interneten közzétett, nem hitelesített felvételek egy hatalmas épületet mutatnak, amely füstölgő romhalmazzá vált.

A halottak egy része a délnyugat-oroszországi Szamara térségéből érkezett – mondta a régió kormányzója az orosz médiának, és sürgette az aggódó rokonokat, hogy információért lépjenek kapcsolatba a toborzóközpontokkal.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG