Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok elfoglalták a csernobili munkásvárost a helyi hatóságok szerint


A Maxar Technologies műholdfelvétele az ukrajnai csernobili nukleáris létesítményekről 2022. március 10-én.
A Maxar Technologies műholdfelvétele az ukrajnai csernobili nukleáris létesítményekről 2022. március 10-én.

Az orosz hadsereg átvette az irányítást az ukrajnai Szlavuticsban, ahol a megszűnt csernobili atomerőmű dolgozói élnek – közölte Kijev régió kormányzója.

Olekszandr Pavljuk internetes bejegyzésében nem részletezte, hogyan foglalták el a várost, de azt írta, hogy több helyi lakos is tiltakozott, kibontottak egy nagy ukrán zászlót, és azt kiáltották, hogy „Dicsőség Ukrajnának”.

A Reuters beszámolója szerint Pavljuk azt mondta, hogy az orosz katonák a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tüntetést a város központjában, és villanó gránátokat dobtak az emberek közé. Oroszország egyelőre nem adott ki kommentárt Szlavuticssal kapcsolatban.

Szlavutics a Csernobil körüli biztonsági övezeten kívül található, amely a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszíne volt 1986-ban. Az ukrán személyzet azután is folytatta munkáját, hogy a területet nem sokkal a február 24-i invázió kezdete után az orosz erők elfoglalták.

Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó szerint a város a háború új gócpontja lett. „A lakosok hősies polgári ellenállást tanúsítanak a betolakodóval szemben” - mondta televíziós beszédében a szombati tiltakozásról.

Ukrajna pénteken közölte, hogy az orosz csapatok a békeidőben 25 ezres város közelébe jutottak, de az első támadásuk sikertelen volt. Azóta „az orosz megszállók lerohanták Szlavutics városát, és elfoglalták a település kórházát” - mondta Pavljuk kormányzó.

A városi tanács egy internetes bejegyzésben arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat. „A megszállók járművei körbejárják a várost, hogy fegyverek után kutassanak. Kérjük, ne provokálják őket vagy veszélyeztessék magukat" – írták a közleményben.

Moszkva „különleges katonai műveletnek” nevezi ukrajnai invázióját, amelynek célja a szomszédos ország lefegyverzése. Kijev és nyugati szövetségesei indokolatlan háborús agressziónak nevezik az oroszok lépését.

XS
SM
MD
LG