Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok Odesszát, az ukránok a Krímet támadták drónokkal a hírek szerint


Krími orosz tisztségviselők azt állítják, hogy ez egy drón, amelyet vasárnap semmisítettek meg Szevasztopolnál
Krími orosz tisztségviselők azt állítják, hogy ez egy drón, amelyet vasárnap semmisítettek meg Szevasztopolnál

Oroszország újabb dróntámadásokat indított Ukrajna déli részén, és megrongálta az infrastruktúrát a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában – jelentették regionális tisztviselők. Közben Moszkva közölte, hogy visszavert egy ukrán dróntámadást az illegálisan elcsatolt Krími terület ellen.

Szerhij Bratcsuk, Odessza térségének katonai közigazgatási szóvivője július 18-án azt mondta, hogy az ukrán légvédelem kivédett egy orosz légitámadást a kikötőváros ellen. Azt írta Telegramon: „Odessza: Folyik a légvédelmi harci munka.”

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság később közleményben adta hírül, hogy „a megsemmisült rakéták roncsai és a lezuhanásuk nyomán keletkezett robbanáshullám megrongálta a kikötő infrastrukturális létesítményeit”.

Az ukrajnai gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú Odessza elleni támadásra egy nappal azután került sor, hogy Moszkva kilépett az ENSZ közvetítésével kötött és július 17-én lejárt megállapodásból, amely lehetővé tette a gabonaszállítást a Fekete-tengeren.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Oroszország iráni gyártmányú drónokkal éjjel támadást indított a Mikolajivi terület ellen is, a drónok tüzet okoztak – közölte Vitalij Kim kormányzó Telegramon.

„Oltjuk a tüzet. Áldozatokról eddig nem tudunk” – írta Kim.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szienkovics azt mondta, hogy a tűz az egyik városi létesítményben ütött ki, és „elég súlyos”.

Tengeri dróntámadás a Krím ellen

Az orosz védelmi minisztérium, valamint az annektált Krím Moszkva által odahelyezett vezetője, Szergej Akszjonov július 18-án közölte, hogy az orosz erők visszaverték 28 ukrán drón támadását a térség keleti részén.

A minisztérium közleménye szerint 17 drónt lelőttek, tizenegyet pedig elektronikus úton ártalmatlanítottak. A minisztérium és Akszjonov egyaránt azt mondta, hogy a támadás nem követelt áldozatokat és nem okozott károkat.

A független forrásból ellenőrizhetetlen jelentés egy nappal azután érkezett, hogy dróntámadást indítottak a tengerről a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd ellen. A támadásban két ember meghalt, lányuk pedig súlyosan megsebesült. Károk keletkeztek a hídon és fennakadások voltak a közlekedésben. Oroszország Ukrajnát vádolta a támadással.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz zászlókat lobogtatva újabb Wagner-csapatok vonulnak be Belaruszba

Putyin választ ígért a krími híd elleni támadásra

Kijev nem vállalta a felelősséget, de az ukrán média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok vetettek be tengeri drónokat.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes július 18-án közölte Telegramon, hogy július 17-én este részben megnyílt a közúti forgalom a krími hídon.

Husznullin július 17-én azt mondta, hogy a károkat november 1-jéig teljesen helyreállítják, Vlagyimir Putyin elnök pedig választ ígért a támadásra.

Husznullin Putyinnal tartott és a televízióban is közvetített találkozóján közölte, hogy a hídon az út egy része megsemmisült, újjá kell építeni, de a tartóoszlopokban nem keletkezett kár.

A hidat októberben egy támadás után egyszer már helyre kellett állítani.

Putyin, aki elrendelte a híd építését, miután Oroszország 2014-ben elfoglalta és annektálta a Krímet Ukrajnától, terrorcselekménynek nevezte a támadást, és azt mondta, hogy javaslatokat kér a híd biztonságának biztosítására.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAC) szerint a támadást két ukrán drón követte el, a nyomozó bizottság pedig közölte, hogy terrorcselekmény miatt indított büntetőeljárást.

A hídban okozott károk befolyásolhatják, hogy Moszkva képes-e biztosítani csapatai ellátását Dél-Ukrajnában, és megmutatták, hogy az orosz infrastruktúra is sebezhető drónokkal – robbanóanyagokkal megpakolt kicsi, gyors és távirányított hajókkal.

Harkivnál defenzívában vannak az ukránok

A harctéren az ukrán erők folytatták ellentámadásaikat délen a Zaporizzsjai területen, Bergyanszk és Melitopol térségében – közölte az ukrán hadsereg vezérkara július 18-i napi jelentésében, hozzátéve, hogy Kelet-Ukrajnában 36 harci cselekményt jegyeztek fel az elmúlt 24 órában.

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes július 17-én azt írta Telegramon, hogy egyre nehezebb az ukrán csapatok helyzete a kelet-ukrajnai Harkivi területen, ahol az orosz erők második napja „aktívan nyomulnak előre” Kupjanszk irányába. „Defenzívában vagyunk. Heves csaták folynak” – írta Maljar.

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG