Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok városokat pusztítanak el Kelet-Ukrajnában, az EU olajszankciót készít elő


A helyiek deszkával szegelik be az ablakukat az orosz ágyúzás után Dobropilliában, Donyeck megyében 2022. április 30-án
A helyiek deszkával szegelik be az ablakukat az orosz ágyúzás után Dobropilliában, Donyeck megyében 2022. április 30-án

Az orosz erők Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát lőtték, és több várost is megsemmisítettek Kelet-Ukrajnában, miközben az Európai Unió szankciókat készít elő az orosz olajeladásokkal szemben. Németország bejelentette, hogy kész támogatni az embargót.

Oroszország nagy offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, Donyeckkel és Luhanszkkal a fókuszban, miután március végén felhagyott a Kijev elleni támadással. Ezeknek a megyéknek egy része már azelőtt az orosz támogatást élvező szakadárok kezén volt, hogy Vlagyimir Putyin elnök megindította az inváziót február 24-én.

Az ukrán first lady, Olena Zelenszka arra kérte a Nyugatot, hogy továbbra is tartsa fenn a támogatását.

„Ukrajnának fegyverekre van szüksége, hogy az ukrán menekültek hazatérhessenek, és újjáépíthessék a gazdaságot. Ezért azt kérjük, hogy ne álljanak le, gyorsítsák fel a nehézfegyver-ellátás ütemét” – mondta egy reggeli brit televíziós műsorban.

Az ukrán hadsereg kedden közölte, hogy az északkeleti Harkiv városát megint bombatámadás érte, akárcsak az invázió kezdeti napjai óta.

Ezek a városok már nem is léteznek

Az ukrán vezérkar a frontról szóló reggeli beszámolójában azt mondta, hogy az ukrán erők az Izjumból Harkivba vezető utat védik. A Donyec folyó partján fekvő város körülbelül 120 kilométerre délkeletre van Harkivtól. Az ellenség Luhanszk megyében komoly pusztítást végzett, az orosz erők megpróbálják bevenni a fronton lévő Rubizsne városát, és támadást készítenek elő a közeli Szeverodonyeck ellen.

A legsúlyosabb összecsapások az ettől délebbre fekvő Popaszna környékén zajlottak. Az ágyúzás olyan intenzív volt, hogy nem lehetett a holttesteket összegyűjteni – mondta Szerhij Gajdaj kormányzó.

„Még csak beszélni sem akarok arról, hogy mi történik most Popaszna, Rubizsne és Novotoskivszke lakóival. Ezek a városok egyszerűen nem léteznek többé. Teljesen elpusztították őket.”

Az orosz csapatok most egy nagyobb ukrán erőt próbálnak bekeríteni arrafelé, három irányból támadnak, miközben erőteljesen bombáznak a front mentén.

Legkevesebb három civil halt meg kedden az orosz tüzérségi támadásban a kelet-ukrajnai Donyeck megyében fekvő Vuhledar városban – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Donyeck több más területe is folyamatos tűz alatt áll, a megyei hatóságok megpróbálják evakuálni a civileket a frontvonalakból – tette hozzá.

A frontról szóló beszámolókat független forrásból nem lehet ellenőrizni.


Az EU kiiktatná az orosz olajat

Brüsszelben az Európai Bizottság a héten várhatóan javaslatot tesz a hatodik uniós szankciócsomagra Oroszország ellen, beleértve az orosz olajvásárlás esetleges embargóját is.

Kijev azt állítja, hogy Oroszország európai energiaexportja, amely eddig jórészt mentesült a nemzetközi szankciók alól, naponta több millió euróval járul hozzá a Kreml háborús erőfeszítéseihez.

„Ennek a csomagnak egyértelmű lépéseket kell tartalmaznia Oroszország energiaforrásokból származó bevételeinek blokkolására” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóbeszédében.

Németország hétfőn közölte, hogy kész támogatni egy orosz olajjal szembeni azonnali EU-embargót.

„Sikerült eljutnunk oda, hogy Németország el tud viselni egy olajembargót” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Olaf Scholz kancellárra – aki a többi nyugati vezetőnél óvatosabb volt Ukrajna támogatásában – annak érdekében, hogy határozottabb álláspontot képviseljen.

Scholz megígérte, hogy a szankciókat addig nem oldják fel, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök alá nem ír egy olyan békeszerződést Ukrajnával, amely Kijev számára is elfogadható – mondta a ZDF köztelevíziónak adott interjújában.

Az EU-országok nagykövetei szerdai ülésükön vitatják meg a javasolt olajszankciókat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG