Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszországi Putyin-ellenes erők sárdobálással és vádaskodással gyengítik saját helyzetüket


Alekszej Navalnij (balra) és felesége, Julija pózol az Ekho Moszkvi szerkesztőjével, Alekszej Venegyiktovval (jobbra) Moszkvában 2015-ben
Alekszej Navalnij (balra) és felesége, Julija pózol az Ekho Moszkvi szerkesztőjével, Alekszej Venegyiktovval (jobbra) Moszkvában 2015-ben

Konfliktus robbant ki Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus csapata és az Eho Moszkvi volt főszerkesztője, Alekszej Venegyiktov között. Sokak szerint a sárdobálás egy olyan időszakban tereli el a figyelmet, amikor az ellenzéknek egységesen kellene fellépnie az ukrajnai háború megállítása érdekében.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij csapatának új, nagyszabású oknyomozó jelentése azzal a váddal lépett elő, hogy a moszkvai polgármesteri hivatal 2018 óta több milliárd rubelt költött egy „csúszópénzalap” révén Szergej Szobjanyin polgármester imázsának népszerűsítésére.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Kreml-barát médiaszemélyiségek, például a Russia Today főszerkesztője, Margarita Szimonján és férje, a Kreml-barát kommentátor és producer Tigran Keoszaján mellett dollármilliókat kaptak az alapból liberális orosz körök prominensei is, köztük Kszenyija Szobcsak televíziós és volt elnökjelölt, valamint Alekszej Venegyiktov, a bezárt Eho Moszkvi rádióállomás volt főszerkesztője.

Venegyiktov megerősítette, hogy a tulajdonában lévő cég mintegy hétszázmillió rubelt (3,4 milliárd forintot) kapott a polgármesteri hivataltól egy Moszkva számos kerületének történetéről szóló folyóirat-sorozat kiadására. Egy március 8-i Facebook-bejegyzésben Venegyiktov azt írta, hogy a projektet akkor szüntették meg, amikor Vlagyimir Putyin elnök kormánya 2022 áprilisában külföldi ügynöknek bélyegezte, hozzátéve, hogy „személy szerint egy kopejkát sem kerestem ezen a projekten, de kiváló oktatási kezdeményezésnek tartom”.

„Minden célozgatást, feltételezést és gyanúsítást azok lelkiismeretére bízok, akik célozgatnak, feltételeznek és gyanúsítgatnak” – írta Venegyiktov, megjegyezve, hogy a projektről egy 2020. áprilisi BBC-interjúban is beszélt.

Navalnij betiltott Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) március 7-i jelentése azonban azt állítja, hogy a Szobjanyin hivatalából származó pénz összefügg azzal, hogy Venegyiktov nyilvánosan erőteljesen támogatta az orosz elektronikus szavazási rendszer bevezetését, amely ellenzékiek szerint átláthatatlan, és valójában a Kreml eszköze a választási eredmények meghamisítására.

A nyomozás heves reakciókat váltott ki liberális orosz körökben: Putyin ellenfele, az egykori olajmágnás Mihail Hodorkovszkij boszorkányüldözéssel vádolta az FBK-t, Kirill Rogov politikai elemző pedig Venegyiktov elleni bosszúhadjáratnak nevezte.

„Nagyszerű, hogy a mai nyomozás közzétételével Navalnij csapatának sikerült elérnie, hogy a liberálisok viszálykodjanak – írta szarkasztikus Facebook-bejegyzésében Abbasz Galljamov politikai kommentátor, a Kreml volt beszédírója. – Isten ments, hogy bárki is azt higgye, hogy képesek az összefogásra!”

„Nagy politikai hiba”

Március 9-én Venegyiktov viszonozta a tüzet, és közzétette a Josep Borrellhez, az Európai Unió külügyi vezetőjéhez intézett levelet, amelyben Leonyid Volkov, Navalnij legfőbb tanácsadója és az FBK vezetője azt kéri, hogy az EU oldja fel a szankciókat a prominens orosz bankár Mihail Fridman és az Alfa-Group pénzügyi holdingban részes üzleti partnerei ellen.

„Nem hisszük, hogy bármilyen módon kapcsolatban állnának a Putyin-rezsimmel [sic], vagy hogy felelősségre kellene vonni őket a bűneiért” – írta Volkov a 2022. október 14-én kelt levélben.

Leonyid Volkov interjút ad Vilniusban 2022 szeptemberében
Leonyid Volkov interjút ad Vilniusban 2022 szeptemberében

Abban az időben Fridman – aki „a vérontás befejezésére” szólított fel Ukrajnában, anélkül hogy közvetlenül Oroszországot hibáztatta volna – felajánlotta, hogy egymilliárd dollárt utal át személyes vagyonából az Alfa-Group egyik ukrajnai bankjába, ha az Egyesült Királyság beleegyezik az ellene hozott szankciók feloldásába.

Előző nap Venegyiktov közzétette annak a levélnek a szövegét, amelyet számos orosz liberális – köztük Volkov – írt alá, és amelyet Borrellnek és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek címeztek. Ebben hasonló kéréssel fordultak hozzájuk az Alfa-Group vezetői elleni szankciók feloldása érdekében. Volkov tagadta, hogy aláírta volna a levelet, azt írta Twitteren, hogy aláírását photoshopolták.

Azonban az októberi levél megjelenése után szinte azonnal Volkov – akit az orosz kormány 2022 áprilisában ugyanaznap minősített külföldi ügynöknek, mint Venegyiktovot – elismerte, hogy ő írta a levelet, és közölte, hogy „nagy politikai hiba” volt részéről.

Volkov bejelentette, hogy felfüggeszti munkáját az FBK-ban, egyben „nyilvános politikai tevékenységét”, és felajánlotta bocsánatkérését Navalnijnak és FBK-s kollégáinak.

Elismerte, hogy „túllépte a hatáskörét” azzal, hogy a levelet nem személyes minőségében, hanem az FBK nevében írta alá. Hozzátette, hogy abban a reményben lépett fel, hogy a szankciók szelektív feloldása megosztottságot okozhat az orosz uralkodó elitben, és felgyorsíthatja Putyin kormányának bukását.

„Fájdalmas látni, hogy ezt a történetet Putyin barátai arra használják, hogy megpróbálják bemocskolni Navalnijt, akit több mint két éve törvénytelenül, kínzó körülmények között tartanak börtönben” – írta Volkov Telegramon.

„Nem szabad megfeledkeznünk a lényegről: több mint egy éve folyik egy bűnös, őrült, teljes körű háború, amelyet Putyin indított, és nincs a világon semmi fontosabb, mint ennek a háborúnak a befejezése, amit csak Putyin legyőzésével lehet megtenni” – írta.

Jevgenyija Albac újságíró azt írta Twitteren, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a moszkvai Lubjanka téren lévő irodájából bizonyára élvezi a belharcokat.

„Az egész Lubjanka a páholyból nézi, olvassa Volkov, Venegyiktov és Szergej Parhomenko újságíró posztjait, miközben információkat, botrányos híreket és lopott leveleket dobálnak be – írta Albac. – Gyerünk, liberálisok! Háború van. Kijevet megint bombázzák. Nyolc ember halt meg az éjszaka folyamán. Putyin támadásba lendül, a liberálisok pedig azzal válaszolnak, hogy trágyával dobálják egymást.”

„Parkok és nyilvános padok”

Navalnij csapata több mint százezer banki tranzakciót vizsgált át az FBK jelentéséhez, amelyek egy adófizetők által finanszírozott „autonóm, nem kereskedelmi szervezethez” kapcsolódnak, amelyet Szobjanyin hivatala működtet, és amely az Én Kerületem (Moj Rajon) nevet viseli.

„Bár ártalmatlan önkormányzati kezdeményezésnek tűnik”, az Én Kerületem valójában Szobjanyin „és a moszkvai Egységes Oroszország szervezet csúszópénzalapja – áll a jelentésben, utalva a kormányzó politikai pártra, amely Putyin vertikális hatalmi struktúrájának egyik kulcseleme. – A polgármesteri hivatal hatalmas összegeket utal át ide, csak 2021-ben csaknem 14 milliárd rubelt (68 milliárd forintot).

Az Én Kerületem pénze számos olyan projektre ment el, amelynek célja látszólag Szobjanyin népszerűsítése, valamint nevének és arcának összekapcsolása számos, a fővárosban megvalósuló fejlesztési projekttel – áll a nyomozásban.

A Szimonján, Keoszaján és rokonaik által ellenőrzött kereskedelmi szervezetek állítólag közel 250 millió rubelt (1,2 milliárd forintot) kaptak 2021-ben olyan online műsorok készítésére, amelyek Putyint és az Egységes Oroszországot, valamint az Ukrajna ellen folyó háborút népszerűsítették, miközben platformként szolgáltak a Szobjanyin felügyelete alatt épülő új iskolákat, parkokat, galériákat és sportlétesítményeket reklámozó filmek számára – derül ki az FBK által átvizsgált anyagokból.

Más Kreml-barát médiumok, például a LifeNews, a Mash nevű Telegram-csatorna és a nacionalista közösségimédia-hálózat, a Cárgrád szintén kapott pénzt az alapból a Szobjanyint népszerűsítő tartalmakért – állítja a jelentés, beleértve a Twitteren, a Telegramon és más közösségi médiumokban közzétett bejegyzéseiket.

Az FBK szerint a cél a Szobjanyin alatt virágzó liberális „fikció” megteremtése volt.

„Az újjáépítés, kulturális projektek és különböző inkubátorok zászlaja alatt rengeteg pénzünket ellopták – állítja az FBK jelentése. – Arra költötték, hogy teljesen tönkretegyék a választásainkat, megvesztegették az úgynevezett liberális újságírókat, és megsemmisítették utolsó politikai szabadságjogainkat, miközben parkokkal és közterületi padokkal terelték el a figyelmünket.”

Szobjanyin hivatala nem kommentálta nyilvánosan a jelentést.

Az FBK nyomozása akkor lát napvilágot, amikor Moszkva a szeptemberi polgármester-választásra készül, amelyen Szobjanyin – Putyin elitjének prominens tagja és az Egységes Oroszország vezető tisztségviselője – várhatóan harmadik ciklusára fog pályázni, és el is fogja nyerni.

Navalnij azóta van őrizetben, hogy 2021 januárjában visszatért Oroszországba, miután külföldön kezelték egy majdnem halálos, idegméreggel elkövetett mérgezés miatt, amelyet szerinte orosz biztonsági ügynökök hajtottak végre Putyin megbízásából. 2013-ban sikertelenül indult Szobjanyin ellen, a szavazatok 27 százalékát kapta a támogatói szerint meghamisított szavazáson.

Az FBK jelentése szerint több száz millió rubelt kaptak különböző, a Kremlhez kötődő politikai tanácsadók állítólag közvélemény-kutatásokra olyan kérdésekről, mint például, hogy a moszkvaiak mennyire aggódnak a kullancsok által terjesztett betegségek miatt. A valóságban azonban a pénzt állítólagos független jelöltek támogatására fordították a 2022-es moszkvai önkormányzati választásokon, azzal a szándékkal, hogy a demokrácia illúzióját keltsék, egyben megosszák a rendszerellenes szavazókat.

Szerző: Robert Coalson, a Szabad Európa orosz szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG