Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orvosok aggódnak, az RSV-esetek megugrása megtölti a német kórházakat


RSV-beteg csecsemő egy németországi kórházban 2022. december 2-án
RSV-beteg csecsemő egy németországi kórházban 2022. december 2-án

Németországban az intenzív osztályok orvosai csütörtökön arra figyelmeztettek, hogy az országban a kórházi gyermekgyógyászati osztályok kapacitásuk határára jutottak a csecsemők körében terjedő légúti fertőzések miatt.

A DIVI intenzív terápiás egyesület szerint az emberi légúti óriássejtes vírusos esetek (RSV) szezonális megugrása és az ápolók hiánya „katasztrofális helyzetet” okoz a kórházakban.

Az RSV egy gyakori, rendkívül fertőző vírus, amely kétéves korig szinte minden csecsemőt és kisgyermeket megfertőz, néhányan közülük súlyosan megbetegedhetnek. Szakértők szerint a koronavírus-korlátozások enyhítése azt jelenti, hogy az RSV jelenleg több csecsemőt és gyermeket érint, akiknek az immunrendszere nem készült fel kellően arra, hogy kivédje.

A kórházi orvosoknak nehéz döntéseket kell hozniuk arról, hogy melyik gyermekeket helyezzék el a korlátozott számú intenzív osztályos ágyakon. Egyes esetekben az RSV-ben vagy más súlyos betegségben szenvedő gyermekeket más, szabad kapacitással bíró kórházakba szállítják Németországon belül.

A DIVI közölte, hogy egy friss felmérés szerint országszerte kevesebb mint száz szabad gyermekgyógyászati ágy van most, és a helyzet tovább romolhat.

„Ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, akkor a következő napokban és hetekben a helyzet jelentősen élesedni fog – mondta Sebastian Brenner, a Drezdai Egyetemi Kórház gyermekgyógyászati intenzív osztályának vezetője az n-tv német hírtelevíziónak. – Ezt látjuk például Franciaországban és Svájcban. Ha ez megtörténik, akkor nehézségek lesznek a kezelésben.”

Mások arra figyelmeztettek, hogy bizonyos esetekben az orvosok már nem tudják biztosítani azt a sürgős ellátást, amelyre egyes gyermekeknek szükségük van.

„A helyzet annyira veszélyes, hogy őszintén el kell mondanunk: gyerekek halnak meg, mert már nem tudjuk kezelni őket” – mondta dr. Michael Sasse, a hannoveri MHH Egyetemi Kórház gyermekgyógyászati intenzív osztályának vezetője.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány enyhít néhány szabályozáson, megkönnyítendő a nővérek áthelyezését a gyermekgyógyászati osztályokra, és további hatszázmillió eurót biztosít a gyermekkórházaknak az elkövetkező két évben.

Az Európai Bizottság múlt hónapban engedélyezte a világ első egyadagos RSV elleni gyógyszerét.

Ehhez kapcsolódóan: Összeesküvés-elméletek és a Covid-lezárások is fűtötték a puccsra készülő német csoportot

Magyarországon is erősebb járványra számítanak a gyermekorvosok

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez az elmúlt évek maszkviselésével és távolságtartásával magyarázható. Mint az RTL-nek elmondta, látva a németországi és a franciaországi helyzetet, várható, hogy a fertőzés ideér, és növekszik az esetszám.

Az RSV vagy óriássejtes légúti vírus az idősebb gyermekeknél általában enyhe, náthaszerű megbetegedést okoz, a kétévesnél kisebb gyermekeknél azonban súlyosabb következményei lehetnek, koraszülötteknél pedig akár végzetes alsólégúti fertőzést, tüdőgyulladást is okozhat. Tünetei hasonlók a nátháéhoz: orrfolyás, hőemelkedés, levertség, étvágytalanság. Ha azonban szapora légzés, zihálás, csillapíthatatlan köhögési rohamok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG