Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új szlovák kormány elutasította Ukrajna további katonai támogatását


Robert Fico a szlovák fővárosban 2023. október 1-jén
Robert Fico a szlovák fővárosban 2023. október 1-jén

A Robert Fico miniszterelnök vezette kabinet leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az előző kormány készített elő.

A nagyjából negyvenmillió euró értékű szállítmány egyebek mellett négymillió gépkarabélylőszert, több mint ötezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, 140 darab Kub légvédelmi rakétát, illetve aknavetőket tartalmazott volna.

A kormány szerdai ülésén elutasították a csomag jóváhagyását. Ez keveseket ért meglepetésként, mivel Robert Fico egyik fő üzenete a választási kampány során a katonai segítségnyújtás és az Oroszország elleni szankciók éles bírálata volt.

Ellenségből barát – dezinformáció a szlovákiai választási kampányban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:33:23 0:00

Szlovákiában a baloldali Irány (Smer-SD) nyerte a szeptember 30-i választást, amely végül a centrista Hanggal (Hlas-SD) és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) alakított kormányt.

A régi-új miniszterelnök többször is leszögezte, hogy le fogják állítani a fegyverszállítmányokat, de azt nemrég világossá tette, hogy a magánvállalatok ügyleteire vonatkozóan nem rendelnek el korlátozást.

Ehhez kapcsolódóan: A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása

Szlovákia az előző kormányzat idején tizenhárom katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, a hivatalos közlés szerint 671 millió euró értékben. Egyebek mellett Sz–300-as légvédelmi rendszereket és MiG–29-es vadászrepülőgépeket is átadtak.

Diplomáciai források szerint a hadsereg rendelkezésre bocsátható készletei mostanra jórészt amúgy is kiürültek, így a szlovák irányváltásnak nem lesz olyan nagy hatása.

XS
SM
MD
LG