Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háború elítélésével zárult a G20-csúcstalálkozó


Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón 2022. november 15-én
Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón 2022. november 15-én

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoport ülését lezáró közös nyilatkozatban elítélték az ukrajnai háborút, hozzátéve, hogy egyes tagállamok eltérő állásponton vannak a helyzetet illetően.

Sokakat meglepett, hogy az indonéziai értekezleten részt vevő országok mély megosztottsága ellenére sikerült elfogadni a szöveget. Nem pusztán maga Oroszország, hanem a vele szoros kapcsolatban lévő, a fegyveres konfliktus éles elítélésétől eddig tartózkodó Kína és India is megfúrhatta volna a dolgot.

„A tagok többsége határozottan elítéli az ukrajnai háborút, és hangsúlyozza, hogy hatalmas emberi szenvedést okoz, illetve súlyosbítja a meglévő gyengeségeket a világgazdaságban” – írták.

Jól jelzi a megosztottságot a „tagok többsége” kitétel, valamint annak elismerése, hogy „voltak más álláspontok és helyzetértékelések is”, ahogy arra is kitértek, hogy a G20 nem biztonsági fórum az ehhez hasonló konfliktusok rendezésére.

John Kirton, a G20 Kutatócsoport igazgatója ugyanakkor „nagy áttörésnek” minősítette, hogy sikerült belefoglalni a zárónyilatkozatba az ENSZ márciusban elfogadott határozatának nyelvezetét, amelyben a világszervezet „teljes és feltétel nélküli csapatkivonásra” szólította fel Oroszországot.

„A G20 nem hagyott kétséget afelől, hogy ki kezdte a háborút, és hogyan kellene véget vetni neki” – mutatott rá.

Majd ennek kapcsán Kína és India „aktív elmozdulásáról” beszélt, arról, hogy a két ország szerinte ezzel csatlakozott „a demokratikus oldalhoz a nagy geopolitikai megosztottságban”.

Ehhez kapcsolódóan: Kemény üzenetet küldhet Oroszországnak a G20-csúcs zárónyilatkozata

Joko Widodo, a házigazda Indonézia elnöke kijelentette, hogy a közös nyilatkozat ukrajnai háborúra vonatkozó részének elfogadása volt a tárgyalások legnehezebb pontja.

A találkozón Vlagyimir Putyin elnök helyett az Oroszországot képviselő Szergej Lavrov külügyminiszter a történtek kapcsán bírálta az amerikai kormányt, amiért mindenképp el akarta érni Moszkva elítélését.

Kína magatartása sokakat meglepett. Kirton szerint Peking azért fogadhatta el a szöveget, mert Hszi Csin-ping elnök „nem akart egy vesztest támogatni” az orosz haderő herszoni visszavonását követően.

„Tudja, hogy szüksége van a G20-ak együttműködésére a fokozódó sérülékenységek kezelésében, amelyekkel Kína ma szembenéz” – vélekedett.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök a G20-as vezetőknek: Meg kell állítani Oroszország háborúját

A lengyelországi rakétaincidens miatt Joe Biden amerikai elnök szerdán rendkívüli tanácskozást tartott a világ hét legfejlettebb iparú államát tömörítő csoport (G7) és a NATO-országok jelen lévő vezetőivel.

Az amerikai elnök Rishi Sunak új brit kormányfővel külön is megbeszélést folytatott, amelyet követően kiemelte, hogy mindaddig támogatni fogják Ukrajnát, amíg tart az orosz agresszió.

„Miközben a világ összegyűlt itt a G20-csúcson, hogy a helyzet csillapítását sürgesse, Oroszország jelen pillanatban is folytatja az eszkalációt Ukrajnában” – fogalmazott Biden.

A csúcstalálkozóról Vlagyimir Putyin orosz elnök távol maradt, maga helyett külügyminiszterét, Szergej Lavrovot küldte el.

A korábbi ülések esetében szokásos csoportkép ezúttal elmarad, feltehetőleg azért, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges kínos jelenetek Lavrovval.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG