Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a dróntámadások felpörgetésével nyerné vissza a kezdeményezést


Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy az ukrán haderő továbbra is pilóta nélküli repülőgépekkel fogja pusztítani az orosz infrastruktúrát.

„Ebben a háborúban bebizonyosodott – különösképp a mi harcosaink által –, hogy a drónok előnyhöz juttathatnak és segíthetnek a kezdeményezés visszaszerzésében” – mondta az ukrán elnök kedd este közzétett videóüzenetében.

Arra is kitért, hogy a nagy hatótávolságú eszközök bevetése demonstrálta hazája képességeit „a terrorista állam hátországának rombolását” illetően, ezért folytatni kell a pilóta nélküli repülőgépek bevetését, és fel kell pörgetni a gyártásukat és a beszerzésüket.

Május 27-én ukrán drón csapódott be egy radarállomásba; ez volt eddig az egyik legmélyebb támadás Oroszország területén. Az eszköz nagyjából 1800 kilométeres távolságot tett meg a kazah határnál lévő Orszk városáig.

Múlt hónap elején a két ország határától mintegy 1500 kilométernyire találtak el ukrán drónok egy kőolaj-finomítót az oroszországi Baskíriában.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva lépéseket tett olajfinomítóinak védelmében az ukrán támadások után

Zelenszkij arra is rámutatott, hogy a belső nézetes (FPV) drónok használata tél végén és tavasz elején – amikor Ukrajna várta az elakadt nyugati fegyver- és lőszerszállítmányokat – „gyakorlatilag megmentette a frontvonalat”.

Emellett köszönetet mondott az ukrán katonáknak, amiért mostanra sikerült stabilizálniuk a helyzetet a Harkivi területen, ahol az inváziós erők május elején újabb offenzívát indítottak.

Ennek kapcsán tudatta, hogy a leghevesebb összecsapások jelenleg a Donyecki területen folynak, és megjegyezte, hogy bár csak június eleje van, ezek a hetek fogják meghatározni az egész nyár és sok szempontból az egész év harctéri helyzetének alakulását.

Női ruhában, folyón átúszva, hegyeken átkelve próbálják elkerülni a sorozást a katonakorú ukrán férfiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00

Az ukrán elnök kiemelte: a hadsereg „minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy demonstrálja Oroszországnak, hogy rendelkezünk minden eszközzel ahhoz, hogy választ adjunk bármifajta, a háború kiterjesztését és a nyomás növelését célzó kísérletre”.

Ez célzás lehetett arra is, hogy az Egyesült Államok és több más nyugati állam a napokban engedélyezte, hogy az ukrán haderő oroszországi célpontokat is támadhasson az általuk szállított fegyverekkel.

Az orosz megszállók kedden rakétacsapást indítottak többek között Dnyipro ellen. A helyi kormányzó tájékoztatása szerint több civil megsebesült.

Szerhij Liszak közölte, hogy a légvédelem megsemmisített két rakétát, azonban a lehulló roncsok miatt tűz keletkezett. Ennek következtében hat ember sérült meg, köztük egy csecsemő és egy 17 éves fiú.

XS
SM
MD
LG