Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan látogatást tett az ukrán elnök a NATO védelmi miniszteri ülésén


Volodimir Zelenszkij az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport ülésén Brüsszelben 2023. október 11-én
Volodimir Zelenszkij az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport ülésén Brüsszelben 2023. október 11-én

Volodimir Zelenszkij Brüsszelbe, az észak-atlanti katonai szövetség központjába utazott, ahol a tagállamok védelmi miniszteri tanácskozása zajlik.

A találkozó keretében a nyáron felállított NATO–Ukrajna Tanács ülésére is sor kerül, amelyen részt vesz Rusztem Umerov, az ukrán védelmi tárca vezetője.

Az ukrajnai háború mellett más kérdések is napirenden vannak, például az Észtországot Finnországgal összekötő, tenger alatti földgázvezeték és távközlési kábel megrongálása.

Csütörtökön várhatóan Joáv Galant izraeli védelmi miniszter is becsatlakozik virtuálisan a találkozóba, hogy a Hamász terrorszervezet brutális támadásáról és következményeiről egyeztessenek.

Helyi sajtóhírek szerint az ukrán elnök a hazáját támogató, körülbelül ötven szövetséges állam ülésén is részt vesz Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport jelenleg azon dolgozik, hogy segítse Ukrajnát a tél átvészelésében, például az energetikai infrastruktúra hatékony védelmével és lőszerszállítmányokkal.

Volodimir Zelenszkij a belga kormány tagjaival is találkozni fog, aminek azért lehet különös jelentősége, mert 2024. január 1-jén Belgium veszi át az Európai Unió soros elnökségét Spanyolországtól.

Az ukrán államfő előző nap román kollégájával tárgyalt Bukarestben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG