Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök személyesen vesz részt a hirosimai G7-csúcson


Rishi Sunak brit és Kisida Fumio japán kormányfő Hirosimában 2023. május 19-én
Rishi Sunak brit és Kisida Fumio japán kormányfő Hirosimában 2023. május 19-én

Volodimir Zelenszkij szombat este érkezhet Japánba, ahol a világ iparilag legfejlettebb demokratikus országait tömörítő csoport várhatóan újabb szankciókat fog elfogadni Oroszországgal szemben.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az ukrán államfő csak a találkozó harmadik napján vesz részt, várhatóan szombaton érkezik a szigetországba.

„Rendkívül fontos dolgokról fognak ott döntések születni, ezért elnökünk részvétele abszolút szükséges, hogy védje az érdekeinket” – mondta Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú - Petraeus szerint az ukrajnai háború a jó kontra rossz egyértelmű esete

Szakértők szerint Zelenszkij személyes jelenléte nagyobb jelentőséget ad a G7-csúcsnak, ahol amúgy is bejelentésekre lehet készülni újabb szankciókról és a Kínával szembeni együttműködés erősítéséről.

Nagy-Britannia közölte, hogy korlátozásokat léptet életbe az orosz gyémánt- és fémexportot illetően, emellett pedig újabb nyolcvanhat személyt és céget vesz fel feketelistájára.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megerősítette, hogy az EU is intézkedéseket készül elfogadni az oroszországi gyémántok kereskedelmére vonatkozóan.

Az Egyesült Államok hetven entitással fogja bővíteni exporttilalmi listáját, illetve újabb orosz gazdasági szektorokra terjeszti ki szankcióit.

„Az egység, az erő és az elkötelezettség hangos üzenete lesz hallható Oroszország támadó háborújával szemben. Új lépéseket fogunk elfogadni Oroszország gazdasági elszigetelése és hadviselési képességeinek csökkentése érdekében” – jelentette ki egy évtelenül nyilatkozó amerikai illetékes.

A zárónyilatkozat végleges szövegéről diplomáciai források szerint még nem született megállapodás a felek között.

Kisida Fumio japán kormányfő kijelentette, hogy azért választotta az értekezlet helyszínének Hirosimát, amelyet a második világháborúban atomtámadás ért, hogy ráirányítsa a figyelmet a fegyverkorlátozás fontosságára.

Naponta félezer lövedék zúdul az ukránokra Bahmutnál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG