Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg ellenáll a folyamatos orosz támadásoknak a keleti fronton


Az egyik orosz rakétacsapás helyszíne Kramatorszkban 2023. január 8-án
Az egyik orosz rakétacsapás helyszíne Kramatorszkban 2023. január 8-án

A biztonsági erők sikeresen visszaverték az inváziós csapatok előretörési kísérleteit a keleti Donyec-medencében található Bahmutnál és más településeknél – közölte a kijevi hadvezetés.

A legfrissebb napi jelentés szerint az orosz haderő az elmúlt 24 órában hét rakétát lőtt ki, 31 légicsapást indított és több mint 73 támadást hajtott végre rakétavető rendszerekkel.

Eközben az ukrán katonák tizennégy településnél állították meg az ellenség előrenyomulását. „Bahmut mindennek ellenére kitart. És bár a város legnagyobb része megsemmisült az orosz csapások következtében, katonáink sikeresen visszaverik az állandó orosz előretörési kísérleteket” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap esti videóüzenetében.

Hozzátette: a közeli Szoledar is tartja magát, noha ott még nagyobb a pusztítás mértéke, a helyzet pedig rendkívül nehéz.

Csecsen menekültből önkéntes ukrán honvédő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00

Az elnök ismét elítélte, hogy Oroszország nem tartotta tiszteletben a maga által egyoldalúan elrendelt, 36 órás karácsonyi tűzszünetet, és ez idő alatt is súlyos támadásokat intézett Ukrajna ellen.

„Az oroszok gyúlékony lövedékekkel ágyúzták Herszont közvetlenül karácsony után. Csapásokat mértek civil célpontokra Kramatorszkban és a Donyec-medence más városaiban akkor, amikor Moszkva elvileg fegyvernyugvásról számolt be” – fogalmazott.

Zelenszkij korábban azon véleményének adott hangot, hogy a január 6-án déltől január 7-én éjfélig tartó tűzszünet csupán trükk, amelynek célja az ukrán erők előretörésének megállítása és az inváziós csapatok megerősítése.

Vasárnap a Kreml azt állította, hogy hatszáz ukrán katonával végeztek egy kramatorszki rakétatámadás során, a Reuters helyszíni tudósítói azonban nem látták semmi nyomát áldozatoknak.

Moszkvai jelentések szerint két, ukrán katonák átmeneti elhelyezésére használt kollégiumot támadott, megtorlásként a makijivkai orosz szálláshely elleni csapásra, amelyben többtucatnyi frissen Ukrajnába vezényelt besorozott életét vesztette.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva a katonák tiltott mobilhasználatát okolta az újévi vérfürdőért

A brit hírügynökség munkatársai felkeresték a két épületet Kramatorszkban, de nem látták súlyosabb csapások jelét, ahogy az sem volt egyértelmű számukra, hogy ott valóban katonákat szállásoltak-e el.

Szerhij Cserevatyi, a keleti ukrán haderő szóvivője úgy vélekedett, hogy az orosz védelmi minisztérium „információs műveletéről” van szó, a félretájékoztatás célja a lakosság megnyugtatása, hogy megfelelő bosszút álltak az előző heti veszteségeikért.

Miközben lassan már második évébe lép a tavaly február 24-én megindított ukrajnai háború, egyre nő a hazai nyomás az orosz vezetésen, az emberek harctéri sikereket akarnak látni a hibát hibára halmozó intézkedések helyett. A keményvonalas hangok az eszkaláció pártján állnak az inváziós erők jelentős visszaszorulását követően.

Több ismert orosz katonablogger is kételyeit fogalmazta meg a védelmi tárca bejelentésének kapcsán. Egy több mint félmillió követővel rendelkező Telegram-csatorna tulajdonosa azt írta: „Beszéljünk erről a »csalásról«. Nem világos, hogy ki és milyen okból döntött úgy, hogy hatszáz ukrán katona halt meg egyszerre, amikor az épületet igazából nem is érte találat (még a villany is égve maradt).”

„Az ellenséges katonák elpusztítása helyett, ami méltó válasz lett volna, pusztán egy médiaműveletet találtak ki a megtorlásra” – hangsúlyozta a bejegyzésben.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszok egyre dühösebbek a több tucat katonájuk halálát okozó ukrán légicsapás után

Mindkét félre jellemző a másik oldal veszteségeinek túlbecsülése a hivatalos kommunikációban.

Az ukrán hadsereg vezetése előző héten körülbelül 760 orosz katona haláláról vagy megsebesüléséről számolt be két támadás következtében a Herszoni és Zaporizzsjai területről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG