Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán légvédelem megerősítéséről tárgyalnak a szövetséges országok


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport 2023. április 21-i ülésén Németországban
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport 2023. április 21-i ülésén Németországban

A katonai segítségnyújtás fokozásáról egyeztet az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport, miközben az orosz hadsereg újabb drónokkal támadt számos célpontra.

A páncélos manőverező képességek fenntartásáról és a légvédelem erősítéséről tárgyal virtuális ülésén az Ukrajnát támogató mintegy ötven szövetséges állam – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Az orosz haderő csütörtökre virradóra újabb légicsapásokat mért számos ukrajnai célpontra, azonban az iráni gyártású drónok mindegyikét sikerült megsemmisíteni.

„Összesen harminchat pilóta nélküli repülőgépet indítottak északról és délről. Az ellenség feltehetőleg a kritikus infrastruktúrát és a katonai létesítményeket akarta célba venni az ország nyugati részében” – tájékoztatott a kijevi vezérkar.

Légiriadót rendeltek el egyebek mellett a Kijevi, Csernyihivi, Zsitomiri, Odesszai, Herszoni, Lvivi, Ternopili, Dnyipropetrovszki és Vinnyicai területen.

Eközben tovább folytatódtak az összecsapások a már csaknem tíz hónapja ostromlott Bahmutnál, ahol a védelmi egységek az elmúlt 24 órában közel harminc előretörési kísérletet vertek vissza.

Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó arról számolt be, hogy az orosz ágyúzásban életét vesztette egy civil is a közeli Csasziv Jarban.

Ehhez kapcsolódóan: Egymásra vadásznak a katonák a szellemvárossá vált Bahmutban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében leszögezte, hogy az amerikai F–16 típusú vadászrepülőgépek leszállítása biztos jele a közelgő orosz vereségnek.

„Az első ukrán F–16-os lesz az egyik leghatározottabb jelzés a világ részéről, hogy Oroszország veszíteni fog. Meg fog gyengülni, és még elszigeteltebb lesz” – hangsúlyozta.

„A legfőbb kérdés a kiképzés és a szállítás gyorsasága, a döntések és a légterünk valódi védelme közötti idő” – tette hozzá.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön bejelentette, hogy letartóztattak két ukrán állampolgárt, akik támadásokat terveztek oroszországi atomerőművek ellen.

A tájékoztatás szerint az ukrán titkosszolgálat állítólagos szabotázscsoportja megpróbálta aláaknázni a leningrádi és a kalinyini nukleáris reaktor távvezetékeinek több mint harminc oszlopát május elején, a győzelem napjának előestéjén, hogy leállítsák az erőművek működését.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal megtámadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót. Semmilyen kár nem keletkezett a kiadott közlemény szerint, minden eszközt megsemmisítettek.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG