Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán titkosszolgálat nagyszabású korrupciós rendszert tárt fel


A katonák élelmezésére szánt közpénzeket térítették el. Képünkön ukrán katonák a bahmuti front közelében 2023. január 20-án
A katonák élelmezésére szánt közpénzeket térítették el. Képünkön ukrán katonák a bahmuti front közelében 2023. január 20-án

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy nagyszabású sikkasztási rendszert tárt fel: az orosz támadók ellen csaknem egy éve harcoló katonák élelmiszereinek vásárlására szánt közpénzeket térítették el ezen keresztül.

Az SZBU február 3-án a Telegramon közzétett közleménye szerint a csalás több mint 119,5 millió hrivnyával (3,24 millió dollárral) rövidítette meg a védelmi minisztériumot.

Az egész annak a botránynak részeként került napvilágra, amely január 22-én tört ki, amikor a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, hogy a minisztérium túlfizeti azokat, akik élelmet szállítanak a katonák ellátására. A beszállító szerint technikai hiba történt, és valójában nem cserélt gazdát többletpénz. A minisztérium közölte, hogy a vádak alaptalanok.

A helyi korrupció felszámolása az egyik legfontosabb követelmény, amelyet az Európai Unió Kijevvel szemben támasztott, miközben Ukrajna arra igyekszik rávenni Brüsszelt, hogy gyorsítsa fel csatlakozási folyamatát a 27 tagú közösséghez, még akkor is, ha tavaly február 24-e óta a rátörő orosz csapatok ellen harcol.

Az EU-vezetők és az ukrán tisztviselők február 3-i találkozójának előestéjén Volodimir Zelenszkij elnök „új lépéseket” ígért a „belső ellenség elleni harc” folytatására, a korrupció elleni küzdelemre utalva. Részleteket nem árult el.

Az SZBU közleményében azt írta, hogy az egyik minisztériumi osztály tisztviselői megállapodást kötöttek két kereskedelmi vállalat vezetőivel a hadsereg élelmiszer-nagykereskedelmi ellátásáról azokon a helyeken, ahova a katonákat telepítették.

A minisztérium költségvetéséből a pénzeszközöket ezután olyan cégek számláira utalták át, amelyeknek „hiányzott a termelési bázisuk és a technológiai berendezéseik” a megfelelő szolgáltatások nyújtásához.

„Ahelyett hogy a fegyveres erőket a megállapodás szerinti mennyiségű élelmiszerrel látták volna el, a csaló mechanizmus résztvevői több kapcsolt árnyékcégen keresztül eltérítették a pénzeszközöket” – áll a közleményben.

Az SZBU hozzátette, hogy a feltárt bizonyítékok alapján a csalási rendszerben részt vevő két cégvezetőt értesítették arról, hogy „hivatali helyzettel való visszaélés révén elkövetett illegális eltulajdonítással, tulajdon elkótyavetyélésével vagy birtoklásával” gyanúsítják őket.

Megjegyezte: az SZBU ügynökei még mindig nyomoznak, hogy megállapítsák, a védelmi minisztérium tisztviselői részt vettek-e bármilyen illegális tevékenységben.

„Emellett az SZBU tisztjei leleplezték egy katonai egység parancsnokát a kijevi térségben, aki csaknem 2,4 millió hrivnyát (68.000 dollárt) sikkasztott el a katonák élelmezésére elkülönített pénzből” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a parancsnoknak négy beosztottja mellett üzletemberek voltak a bűntársai, akik dokumentumok meghamisításával rejtették el a visszaéléseket.

Nevek nem szerepelnek abban a nyilatkozatban, amely azután született, hogy számos magas rangú ukrán tisztviselő január 24-én magától lemondott vagy elbocsátották, miután Zelenszkij megígérte, hogy a nagy horderejű vesztegetési botrány közepette felszámolja a korrupciót kormányzatában.

XS
SM
MD
LG