Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok állítólag visszaszorították az oroszokat Bahmut közelében


Ukrán katonák egy páncélozott harci járművön a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. augusztus 13-án
Ukrán katonák egy páncélozott harci járművön a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. augusztus 13-án

Az ukrán hadsereg hétfőn közölte, hogy két hónapja indított ellentámadásával kiszorította az orosz erőket több területről is az ország keleti és déli részén húzódó frontvonalak mentén.

Az ukrán védelmi miniszter helyettese által bejelentett területszerzésekkel egy időben Moszkva az orosz csapatok előrehaladásáról számolt be keleten, a Harkivi területen, és azt állította, hogy ezzel aláásta a régóta várt ukrán hadjáratot.

Ukrajna júniusban indította meg ellentámadását az orosz erők ellen, miután rohamzászlóaljakat hozott létre és nyugati adományokból kapott fegyvereket halmozott fel.

Kijev azonban elismerte, hogy lassan halad előre a masszívan megerősített orosz állásokkal szemben, és közölte, hogy csak egy kisebb földdarabot szerzett vissza a háború sújtotta Bahmut városa körül.

„A bahmuti szektorban három négyzetkilométert szabadítottunk fel múlt héten” – mondta Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes az állami televíziónak, hozzátéve, hogy az ukrán erők június óta negyven négyzetkilométert foglaltak ott vissza.

Kifejtette, hogy az ukrán erőket elvonták az oroszok által májusban elfoglalt város körüli támadó hadműveletektől, miután az oroszok nagy nyomást gyakoroltak a Harkivi területre.

„Az ellenségnek fontos volt, hogy másfelé térítse el az erőinket, így nem tudtuk összpontosítani a bahmuti körzet elleni offenzívára” – mondta Maljar.

Ehhez kapcsolódóan: Holttestek, játékok: már minden bombagyanús Ukrajnában

Átkelés a Dnyeperen

Az ukrán erők az ország déli részén is szorongatják a mélyen beásott orosz erőket, két olyan területen, amelyek annektálását a Kreml tavaly jelentette be.

Maljar azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a déli fronton két faluban is előretört, ám azt is megerősítette, hogy az ukrán csapatok „bizonyos feladatokat” hajtottak végre a Dnyeper folyó bal partján, a Herszoni területen.

A folyó az ukrán és orosz erők de facto frontvonalává vált a térségben, miután Kijev novemberben visszafoglalta a terület legfontosabb városát, amelyet szintén Herszonnak hívnak.

Ukrajna sürgeti nyugati szövetségeseit, hogy fokozzák a fegyverszállítást, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat és az F–16-os vadászgépeket, hogy fel tudja gyorsítani offenzíváját.

Ez volt az üzenete annak is, amit Vitalij Klicsko kijevi polgármester mondott, amikor a hétfőn Kijevbe érkező Christian Lindner német pénzügyminiszterrel találkozott.

„Hangsúlyoztam, hogy Ukrajnának égető szüksége van a megfelelő fegyverzetre. Ezek légvédelmi rendszerek és nagy hatótávolságú fegyverek” – írta Klicsko a közösségi médiában.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem harcolhatunk férfialsóban” – megfelelő egyenruháért küzdenek az ukrán katonanők

Ukrajna azt követően állította, hogy előrenyomult keleten, hogy légiereje több, Odessza ellen indított orosz rakétát és drónt lőtt le a Fekete-tenger partján fekvő déli területen.

Kockázatos lett a hajózás a Fekete-tengeren

A légvédelmi erők minden támadást visszavertek, de az aláhulló roncsok megrongáltak egy diákotthont és egy szupermarketet Odessza belvárosában, három munkás megsebesült – közölte a hadsereg.

„A robbanáshullám több épület ablakait betörte, erkélyeket és parkoló autókat rongált meg” – írták, hozzátéve, hogy a tűzoltók két tűzzel is küzdenek.

A hadsereg által megosztott képeken a tűzoltók egy többszintes szupermarketet próbálnak oltani, miközben nagy füstfelhő emelkedik a levegőbe.

Oroszország és Ukrajna is fokozta a támadásokat a Fekete-tengeren, amióta Moszkva múlt hónapban kilépett az ukrán gabonaexport biztonságos tengeri áthaladását lehetővé tévő megállapodásból.

Azóta Moszkva az Odesszai terület olyan kikötőit vette célba, amelyek kulcsfontosságúak voltak az egyezmény szerinti ukrán gabonaexporthoz.

Az éjszakai rakéta- és dróntámadások előtt egy nappal Moszkva közölte, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le egy orosz hadihajóról egy teherhajóra, amely a Duna partján fekvő Izmajilba tartott.

Az orosz hajó kiszúrta a Palau zászlaja alatt hajózó Sukru Okan teherhajót, és lövéseket adott le, mert a kapitány nem reagált a megállást követelő felszólításra.

Miután átvizsgálták, a teherhajó folytathatta útját.

„Ezek az akciók azt mutatják, hogy Oroszország szándékosan veszélyezteti a hajózás szabadságát és a kereskedelmi hajózás biztonságát a Fekete-tengeren” – közölte hétfőn az ukrán külügyminisztérium, azzal vádolva Moszkvát, hogy ENSZ-egyezményeket és nemzetközi jogi normákat szeg meg.

Orosz találat érte a kikötői infrastruktúrát Izmajilban, amely a szomszédos Romániába tartó ukrán mezőgazdasági termékek exportjának egyik fő állomása.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG