Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok elhagyják Szeverodonyecket, folytatódnak a heves harcok Luhanszknál


Ukrán katonák Szeverodonyeckben 2022. június 20-án
Ukrán katonák Szeverodonyeckben 2022. június 20-án

Az ukrán erők kivonulnak a mára nagyrészt orosz kézre került Szeverodonyeckből, ahol folyamatos orosz támadásokkal néznek szembe – közölte egy regionális tisztségviselő június 24-én, miközben Moszkva az utolsó ukrán ellenállási gócpontot próbálja bekeríteni a keleti Luhanszki régióban.

„Nincs értelme azokban az állásokban maradni, amelyeket az elmúlt hónapokban szétzúztak, csak azért, hogy maradjunk” – mondta Szerhij Hajdaj kormányzó.

Oroszország az elmúlt hetekben lassan nyomult előre Szeverodonyeckben, könyörtelenül heves tüzérségi támogatással, amely romhalmazzá változtatta a háború előtt százezer lakosú várost.

Hajdaj azt is írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy Oroszország átvette az irányítást Mikolajivka falu felett a Liszicsanszkba vezető kulcsfontosságú autópálya közelében – ez az utolsó, teljesen ukrán irányítás alatt álló város Luhanszkban.

Ugyanakkor Liszicsanszkban az ukrán csapatoknak sikerült visszaverniük egy orosz támadást a város déli peremén.

A Luhanszki régió irányításáért hetek óta folyó harc mindkét fél erőforrásait a végletekig kimerítette emberben és felszerelésben egyaránt. Kijev ismét több nehézfegyvert kért a Nyugattól, Oroszország pedig egyre nagyobb nehézségekkel tud képzett katonai utánpótlást küldeni a frontvonalra.

Megérkeztek az első nagy hatótávolságú fegyverrendszerek

Június 23-án Kijev bejelentette az első amerikai nagy hatótávolságú fegyverrendszerek megérkezését, miután az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy újabb rakétarendszereket tartalmazó katonai segélyt küld.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter június 23-án azt mondta, hogy az Egyesült Államokból származó High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) már Ukrajnában van.

A brit védelmi minisztérium közben június 24-i napi hírszerzési jelentésében közölte, hogy egy orosz pilóta, akit a hónap elején elfogtak, miután lelőtték a gépét, bevallotta ukrán foglyul ejtőinek, hogy a légierő nyugalmazott őrnagya, és jelenleg a Wagner-csoport zsoldosaként dolgozik. Ez egy orosz katonai magánvállalat, amely a Kremlhez kötődik.

A brit hírszerzés azt sugallja, hogy a nyugalmazott személyzet és a magánvállalkozók bevetése a légi hadműveletekben a képzett orosz légi személyzet hiányát jelzi.

Rések az orosz légierőben

A jelentés szerint ez annak lehet a következménye, hogy Oroszország nem rendelkezik elegendő megfelelően képzett személyzettel, és akik vannak, azok közül sokan elesnek a harctéren. Emellett a kereskedelmi GPS-rendszerek használata a Wagner repülőgépein a korszerű repüléselektronikai berendezések hiányát jelzi.

Két amerikai tisztviselő azonban, akik közvetlenül ismerik az amerikai hírszerzés értékeléseit, azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy az orosz erők lassan előnyre tesznek szert Kelet-Ukrajnában. Az oroszok tanultak az invázió során elkövetett hibákból, és most jobban koordinálják a légi- és földi támadásokat, valamint javítják a logisztikát és az utánpótlási vonalakat – mondták.

A Fehér Ház június 23-án este további katonai segélyt jelentett be Kijevnek, benne négy újabb HIMARS-szal, több tízezer tüzérségi lőszerrel és járőrhajókkal. A csomag értéke 450 millió dollár – közölte John Kirby, a Fehér Ház szóvivője.

A bejelentést megelőzően a brüsszeli uniós csúcs résztvevői hivatalosan beleegyeztek abba a történelmi lépésbe, hogy Ukrajnát és Moldovát EU-tagjelöltté teszik.

A két érintett ország vezetői üdvözölték a lépést, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy „ezekben a zűrzavaros időkben nem is lehetne jobb jele a reménynek” az országok polgárai számára.

Ukrajnáért harcol a volt orosz FSZB-tiszt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:33 0:00
Készült a Reuters, az AFP, a BBC, a CNN és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG