Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok kitartanak Bahmutnál, nőnek az oroszok veszteségei


Ukrán katonák aknavetővel lövik az orosz állásokat a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. március 26-án
Ukrán katonák aknavetővel lövik az orosz állásokat a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. március 26-án

Az ukrán erők az elmúlt nap folyamán is kitartottak a keleti fronton – közölte a hadsereg március 30-án. Többtucatnyi támadást vertek vissza Bahmutban és környékén, amely az elmúlt hónapokban az orosz offenzíva fókuszában áll.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke arról beszélt az amerikai törvényhozóknak, hogy Moszkva az elmúlt néhány hétben nem tudott semmilyen eredményt felmutatni Bahmutban, miközben az orosz áldozatok száma tovább nőtt.

Az ukrán hadsereg vezérkara március 30-i napi jelentésében közölte, hogy az orosz erők továbbra is Bahmutra és néhány másik donyecki helyszínre – Avgyijivkára, Marjinkára, Belohorjivkára és Limanra – összpontosították offenzívájukat, és összesen hatvan támadást indítottak ezeken a helyeken az elmúlt 24 órában.

Csak Bahmutban az ukrán erők 28 ellenséges támadást vertek vissza – jelentette a hadsereg.

Az orosz erők öt rakéta- és 25 légicsapást indítottak, valamint 34 esetben lőttek célpontokat rakétákkal és tüzérséggel az elmúlt nap folyamán – közölték, hozzátéve, hogy folytatódtak a válogatás nélküli támadások a polgári és energetikai infrastruktúra ellen is.

A Bahmut és környéke elleni könyörtelen támadások súlyos veszteségeket okoztak az orosz erőknek is.

Milley március 29-én azt mondta az amerikai képviselőház fegyveres szolgálatokat felügyelő bizottságának, hogy Oroszország az elmúlt hetekben „semmilyen előrelépést” nem ért el Bahmut környékén, és hogy a Wagner zsoldoscsoport „hatalmas veszteséget szenvedett el” a térségben.

Úgy fogalmazott, hogy Bahmut „mészárszékké vált az oroszok számára”.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú az ukrán elnökkel: Bármilyen orosz győzelem kockázatos lehet

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője maga is elismerte március 29-én, hogy a Bahmutért folytatott harc súlyos károkat okozott nekik és az ukrán félnek egyaránt.

„A mai csata Bahmutért már gyakorlatilag megsemmisítette az ukrán hadsereget, és sajnos a Wagner katonai magánvállalat is súlyos veszteségeket szenvedett” – mondta Prigozsin hangüzenetében.

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelőszervezetének vezetője március 29-én ellátogatott az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműbe, ahol a második nagyobb ellenőrzést tartották.

Grossi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 18 tagú delegációját vezette, amely azért utazott oda, hogy felmérje a háború kezdete óta többször is ágyúzott zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetét.

„Úgy gondolom, hogy az általános helyzet nem javul, nyilvánvaló, hogy a katonai tevékenység fokozódik az egész térségben” – mondta Grossi újságíróknak. Ismét sürgette egy biztonságos zóna kialakítását az erőmű körül.

„Minden lehetséges lépést és óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőművet ne támadják meg” – mondta, hozzátéve, hogy a biztonsági intézkedéseket mindkét féllel közösen tekintenék át.

Ukrajna az orosz csapatok kivonását követeli a 2022 márciusában elfoglalt létesítményből.

Az oroszok nyári táborba vitték az ukrán gyerekeket, most sikerült visszaszerezni őket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00
Készült a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG