Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok versenyt futnak az áramellátás helyreállításáért az orosz légicsapások után


Ukrán rendőr áll egy lelőtt orosz cirkálórakéta roncsa mellett Kijev körzetében 2022. december 5-én
Ukrán rendőr áll egy lelőtt orosz cirkálórakéta roncsa mellett Kijev körzetében 2022. december 5-én

Az ukrán erők újabb orosz támadásokat hárítottak el keleten – közölte az ukrán hadsereg vezérkara december 6-án, miközben a szerelők rohamtempóban igyekeznek helyreállítani az áramellátást az újabb orosz légicsapások után, amelyek áramkimaradásokat okoztak az országban, ahol egyre hidegebb van.

Az orosz csapatok folytatták elszánt támadásaikat a Donyecki területen, Bahmut és Avdijivka térségében – közölte a vezérkar, hozzátéve, hogy a tankokról kilőtt lövedékek és a tüzérségi tűz mintegy húsz települést talált el a térségben, köztük Szoledart, Verkhnokamjanszkét, Andrijivkát és Jakovljivkát.

Tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját továbbra is újabb orosz csapások fenyegetik, több régióban ismét vészhelyzeti áramszünetekre kell számítani, miközben a mérnökök erejüket megfeszítve dolgoznak az előző napi, otthonokat leromboló és áramszünetet kiváltó rakétatámadás-hullámok okozta károk helyreállításán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében bejelentette, hogy négy ember meghalt az orosz támadásokban. De „népünk soha nem adja fel” – mondta december 5-én.

Az ukrán fővárost körülölelő régió mintegy fele áram nélkül marad a következő napokban az erőművekre mért orosz rakétacsapások után – mondta a kijevi regionális kormányzó.

A december 5-i támadások, amelyek Ukrajna egyes részeit újra dermesztő sötétségbe taszították, a legújabbak a létfontosságú energetikai infrastruktúrát hetek óta sújtó támadások sorában.

Ehhez kapcsolódóan: Volt észt katonai főnök: „Ukrajna már nyert” az Oroszország elleni háborúban

A mintegy hárommilliós Kijevet a jelek szerint nem érték súlyos károk, de a főváros körüli Kijevi területet, amelynek a háború előtt körülbelül 1,8 millió lakosa volt, súlyosan érintették a támadások.

„Az elkövetkező napokban a régió körülbelül fele áram nélkül marad” – közölte Olekszij Kuleba kormányzó Telegramon december 5-én este.

Volodimir Kudrickij, a villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ukrenergo elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy Moszkva szándékosan indította akkor a támadásokat, amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyedt.

„Szükség van egy vagy két napra ahhoz, hogy a rendszerben helyreálljon a normális áramfejlesztés” – mondta Kudrickij az ukrán televíziónak.

Más térségek is károkat szenvedtek, az Odesszai területen az összes vízszivattyú-állomás és tartalékvezeték áram nélkül maradt, és megszakadt a vízellátás.

Az ukrán ellenőrzés alatt álló donyecki Kramatorszk városában 370 lakóházban nincs fűtés áramkimaradás miatt – mondta a város polgármestere.

A határ túloldalán, az oroszországi Kurszk térségében „dróntámadást” intéztek egy repülőtér ellen – közölte Roman Sztarovojt kormányzó, aki nem részletezte, honnan származik a drón.

„A kurszki repülőtér környékén dróntámadás következtében kigyulladt egy olajtartály” – adta hírül Sztarovojt a közösségi médiában, hozzátéve, hogy senki nem halt meg.

A december 6-i incidens egy nappal azután történt, hogy Moszkva azzal vádolta Ukrajnát, hogy gyilkos dróntámadásokat hajtott végre két másik repülőtéren.

Az információt független forrásból nem lehet megerősíteni.

A Reuters közben arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata december 8-ra virtuális találkozót hív össze az olaj- és gázipari vezetőkkel, hogy megvitassák, hogyan támogathatja Washington az ukrán energia-infrastruktúrát.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG