Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós pénzek legalább egyharmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt


Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója
Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója

Az előző uniós költségvetési ciklusban nagyjából harmincmilliárd euró érkezett Magyarországra, ennek nagyjából egyharmada illetéktelen kezekbe kerülhetett – jelentette ki a Szabad Európa podcastjában Martin József Péter, a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója.

A TI rendszeresen felméri a magyarországi korrupciós helyzetet, korábban már kétszer összegző jelentést adtak ki erről Fekete könyv címmel (a 2018-as kiadás itt érhető el, a 2022-es anyag itt olvasható). Idén Fehér könyv címmel jelent meg hasonló tanulmánykötet, amelynek alcíme: Van kiút a rendszerszintű korrupcióból? Az idei anyag nemcsak a jelenlegi helyzetet és az abból kivezető lehetséges kiutakat vázolja fel, hanem tíz esettanulmányt, követendő jó példát is felsorol. A szerzők: Martin József Péter, Litkai Gergely humorista, Baka András jogtudós, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, Surányi György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, Stefano Bottoni történész (interjúban), a Firenzei Egyetem docense, illetve Polyák Gábor és Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetői, Zeisler Judit szenior projektmenedzser és Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója.

A korrupció a ráruházott bizalommal való visszaélés egyéni haszonszerzés érdekében az ilyen visszaélések ellen küzdő Transparency International meghatározása szerint. A korrupciós eseteknek, a közpénz eltulajdonításának vagy felelőtlen elköltésének bejelentése pedig nem feljelentés, nem árulkodás, hanem a köz érdekét szolgálja – többek között ez is kiderül a Szabad Európa podcastjából, amelyben a szervezet ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Az uniós pénzek legalább egyharmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:42:28 0:00

Itt pedig megnézni:

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG