Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utolsó német klímaaktivisták is elhagyták a bányanyitás elleni tüntetések helyszínét


Rendőrök néznek farkasszemet a klímatüntetőkkel Lützerathban 2023. január 14-én
Rendőrök néznek farkasszemet a klímatüntetőkkel Lützerathban 2023. január 14-én

Hétfőn az utolsó két aktivista is távozott abból a nyugat-németországi faluból, amelyet teljes ledózerolásra ítéltek, mert a helyén szénbányát készülnek nyitni.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy hivatalosan is véget ért az előző hét közepe óta tartó ütközet a rendőrség és a kitelepülő több száz klímaaktivista között az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő Lützerathban, ahonnan a lakosok már rég távoztak.

A tiltakozók barikádokat emeltek, több épületet elfoglaltak, élőláncot formáltak, sokan körülbelül fél méter mélyen beásták magukat a földbe, hogy így akadályozzák meg a munkagépek mozgását.

Szombaton több ezren demonstráltak a helyszínen, de a rendfenntartók vasárnapra jórészt kiürítették a területet. Olyan politikusok csatlakoztak a tüntetőkhöz, mint Janine Wissler, a keményen baloldali Die Linke párt vezetője, valamint ismert környezetvédelmi aktivisták, például Luisa Neubauer.

Több résztvevő is túlzott erőszak alkalmazásával vádolta meg a rendőröket, ennek ügyében kivizsgálás indult.

Ehhez kapcsolódóan: Lebontja a klímaaktivisták barikádjait a német rendőrség

Az utolsó aktivisták kivonulásának ellenére a környéken folytatódtak a szénenergia elleni tüntetések, többen egy óriási exkavátorhoz láncolták magukat egy másik bányánál, mások egy közeli hídról ereszkedtek le, megnehezítve Lützerath elérését.

A szóban forgó falu néhány száz méterre található attól a helytől, ahol az RWE német energetikai óriás lignitet termel ki a közeli erőművek számára.

Ehhez kapcsolódóan: Nem teljesültek a német klímacélok az ukrajnai háború miatt

A német kormány döntésének értelmében 2038-ra leállítanak minden szénerőművet, szakértők szerint azonban erre legalább tíz évvel korábban lenne szükség, ha az ország megfelelő mértékben hozzá akar járulni a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesítéséhez, a globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartásához.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a jelenlegi válságban szükség van a lützerathi szén kitermelésére ahhoz, hogy a következő években biztosítani lehessen Németország energiaellátását. Ezt az állítást sokan vitatják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG