Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azerbajdzsán ingyenes egyetemmel és laptopokkal csábítja a diákokat az elfoglalt Hegyi-Karabahba


Sztyepanakert, a mai Kankendi az örmények tömeges elvándorlása után
Sztyepanakert, a mai Kankendi az örmények tömeges elvándorlása után

Azerbajdzsán új, modern előadótermeket, kollégiumokat és egyéb korszerű létesítményeket ígér egy hamarosan megnyíló egyetemen Hegyi-Karabahban, ahonnan elmenekültek az örmények, miután Baku visszaszerezte az ellenőrzést a vitatott terület felett. Vonzó az ingyenes oktatás, de vajon sikerül-e meggyőzni a diákokat?

Kényelmes kollégiumi szobák és gondozott gyep a hegyekre néző campuson, elegáns előadótermek vadonatúj épületekben, ahol az ország legjobb professzorai fognak tanítani. És mindez ingyen.

Azerbajdzsán mindent megtesz, hogy 1200 diákot csábítson Hegyi-Karabahba tanulni. Ilham Aliyev elnök februárban csaknem hatmillió dollárnak (2,1 milliárd forintnak) megfelelő összeget különített el a Karabahi Egyetem felépítésére Kankendiben, a régió fővárosában, amelyet az örmények Sztyepanakertnek neveztek.

Baku 2023 szeptembere óta ellenőrzi Hegyi-Karabahot, amikor az azeri hadsereg villámtámadást indított a terület visszafoglalására, ahol a kilencvenes évek közepe óta az örmények papíron függetlenséget élveztek.

A szeptemberi offenzíva után napokon belül mintegy százezer örmény, szinte a teljes lakosság elmenekült Örményországba. Az ellenőrzés átvétele óta azzal vádolják Azerbajdzsánt, hogy örmény városokat, valamint vallási és kulturális örökséget pusztított el.

Oroszország az Örményország és Azerbajdzsán közötti utolsó nagyobb háború után, 2020-ban telepített csapatokat Hegyi-Karabahba, de áprilisban bejelentette, hogy megkezdte katonái kivonását.

Mivel szinte az összes örmény elhagyta Sztyepanakertet, többen szellemvárosnak kezdték nevezni a mai Kankendit.

Ígéretes egyetemisták

A város újbóli benépesítésének módját keresve Aliyev 2023 novemberében rendeletet írt alá a Karabahi Egyetem megalapításáról. Május 20-án Şahin Bayramovot, egy tapasztalt egyetemi vezetőt nevezte ki az élére.

Az azeri oktatási minisztérium nemrég közölte, hogy az építkezés folyamatban van, az előadótermek, kollégiumok és más épületek a következő hónapokban készülnek el.

A Karabahi Egyetem várhatóan idén ősszel nyitja meg kapuit a diákok előtt. A tisztviselők hangsúlyozzák, hogy minden ingyenes lesz, beleértve az oktatást, a szállást és az ellátást, valamint a hallgatók laptopot is kapnak. Azerbajdzsánban az egyetemek mintegy fele tandíjas.

A minisztérium tervei szerint az új egyetemen kezdetben nyolcféle képzést kínálnak, köztük mérnöki, közgazdasági és turisztikai szakot.

Emin Amrullayev oktatási miniszter szerint az a cél, hogy 1200 diák iratkozzon be az egyetemre.

A siker érdekében az egyetemnek „több népszerű szakot” is kell kínálnia, köztük informatikát és mesterséges intelligenciát – mondta Farid Imanov oktatási szakértő.

„Könnyebb munkát találni az ilyen képzésekkel” – mondta Imanov a Szabad Európa azerbajdzsáni szolgálatának.

Baku és Jereván jelenleg tárgyal egy remélhetőleg végleges békemegállapodásról, amelyet az EU és az Egyesült Államok is figyelemmel kísér és támogat.

A tárgyalások nehézkesnek bizonyulnak, mivel Örményország nemrég meghozott döntése, miszerint több elhagyott települést átad Azerbajdzsánnak, tüntetéseket váltott ki; lemondásra szólították fel Nikol Pasinján örmény miniszterelnököt is.

XS
SM
MD
LG