Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azonnal véget kell vetni a háborúnak – mondta az ENSZ a konfliktus századik napján


Amin Awad Washingtonban 2016. június 14-én
Amin Awad Washingtonban 2016. június 14-én

Az ENSZ szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja megsérti a szervezet alapokmányát, és a konfliktus, amely immár századik napja tart, „elfogadhatatlan számú áldozat követel”.

„Ennek a háborúnak nincs és nem is lesz győztese. Inkább annak vagyunk tanúi századik napja, hogy mennyi minden veszett oda: életek, otthonok, munkahelyek és lehetőségek”írta közleményében Amin Awad főtitkárhelyettes, az ENSZ ukrajnai válságkoordinátora pénteken.

„Ez a háború elfogadhatatlan mértékű áldozatot követel az emberektől, életük gyakorlatilag minden területét elborította” – tette hozzá Awad.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön közölte, hogy Moszkva jelenleg az ukrán területek húsz százalékát tartja ellenőrzése alatt, beleértve az Oroszország által 2014-ben törvénytelenül annektált Krímet és a keleti országrészeket, amelyeket szintén abban az évben foglaltak el az Oroszország által támogatott szakadárok.

„Alig több mint három hónap alatt csaknem 14 millió ukrán kényszerült elhagyni otthonát, többségük nő és gyermek” – olvasható a közleményben.

Az ENSZ szerint azon dolgoznak, hogy enyhítsék a háborúnak az élelmezésbiztonságra gyakorolt „pusztító hatását, ezért igyekeznek feloldani a blokád alól a kritikus gabona- és áruforgalmat”.

Az élelmiszerárak azért drágultak jelentősen, mert a világ egyik legnagyobb termelőjének számító Ukrajna gabonaexportja szinte teljesen leállt.

„Erőteljesen és határozottan folytatjuk erőfeszítéseinket, válaszul a háború pusztító hatásaira. De mindenekelőtt békére van szükség. A háborúnak azonnal véget kell vetni” – írta az ENSZ főtitkárhelyettese.

XS
SM
MD
LG