Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azonnali cselekvést sürget a WHO a halálos köhögéscsillapító szirupok ügyében


A mérgezett köhögéscsillapítót gyártó Marion Biotech irodája az indiai Nojdában 2022. december 29-én
A mérgezett köhögéscsillapítót gyártó Marion Biotech irodája az indiai Nojdában 2022. december 29-én

Tavaly több mint háromszáz, többségében öt év alatti gyermek halt meg fertőzött gyógyszer miatt Gambiában, Indonéziában és Üzbegisztánban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „azonnali és összehangolt” fellépésre szólította fel a világot a kiskorúak védelmében, miután a Dok-1 Max indiai köhögéscsillapító szirup decemberben legalább húsz gyerek halálát okozta Üzbegisztánban.

A vizsgálatok szerint a készítménynek jóval magasabb az etilénglikol-tartalma a megengedettnél. Ez az emberi szervezet számára súlyosan mérgező fagyálló egyik összetevője.

Az indiai egészségügyi minisztérium már korábban felfüggesztette a termék gyártását, Üzbegisztánban pedig betiltották az importját és forgalmazását, de a WHO szerint más országokban még elérhető a veszélyes gyógyszer, például a Fülöp-szigeteken, Szenegálban és Kambodzsában.

„Mivel nem elszigetelt esetekről van szó, a WHO azonnali, összehangolt fellépésre szólítja fel az ellátási láncok különböző kulcsfontosságú szereplőit” – írták a szervezet közleményében.

A WHO nemrég figyelmeztetést tett közzé négy indonéz gyógyszergyártó köhögéscsillapító szirupjával kapcsolatban is, igaz, ezeket csak belföldön árusították.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG