Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azonnali járványügyi szigorítást vár el a kormánytól az orvosi kamara


Katonák készülődnek belépni egy fertőzésveszélyes orosházi általános iskolába október 24-én, az áramtalanított iskola teljes fertőtlenítése volt a cél.
Katonák készülődnek belépni egy fertőzésveszélyes orosházi általános iskolába október 24-én, az áramtalanított iskola teljes fertőtlenítése volt a cél.

Azonnali és komoly szigorításokat akar a Magyar Orvosi Kamara, mert szerintük késésben van Magyarország. Emellett több segítséget is várnak az egészségügyi dolgozóknak.

A fertőzés megfékezése összkormányzati felelősség, ezért azonnali szigorításokat vár el a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara, a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekében.

Szerintük a hasonló helyzetben lévő országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő szükséges intézkedéseket, ezért "azonnali cselekvésre szólítják fel" a kormányt.

Azt szeretnék elérni többek közt, hogy a magyar járványkezelés során:

  • szabályozzák szigorúbban a tömegrendezvényeket.
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát korlátozzák erősebben.
  • állítsák vissza az idősek vásárlási idősávját.
  • Rendszeres tesztelést kérnek az egészségügyi dolgozóknak, és hogy 65 év feletti egészségügyi dolgozók saját döntésükből visszaléphessenek munkából.
  • A kéréseik ellenére a védekezésre, így a maszkviselésre, távolságtartásra felhívó, a tavaszihoz hasonló kormányzati kommunikáció késlekedett, de ezekre fel kell hívni a lakosság figyelmét.
  • Mutassák meg az orvosoknak a kórházak feladatelosztását meghatározó és a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot.

Emellett olyan megállapítások is szerepelnek a kamarai ajánlásban, mint hogy

"a kormányzat egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harcban."

Ez ellen több segítséget, teljes összefogást kér a szakmai szervezet, amely a fentiek hiányában a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszát jelzik előre, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez , mint írják, "az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd."

Az orvosi kamara ezért felszólítja a kormányt, hogy ne várja meg a humanitárius katasztrófát, hanem "mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő szigorító intézkedéseket." Ebben szakmai támogatását is felajánlja a szervezet.

Vidnyánszky Attila is fertőzött
Nagyjából a közleménnyel egy időben derült ki az, hogy a számos állami színházi tisztséggel bíró Vidnyánszky Attila is koronavírusos lett. "Igazgató úr állapota kielégítő, otthonában pihen" - közölte a Nemzeti Színház.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG