Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azzal vádolják a türkmén tanárokat, hogy meleg ebédet és szívességet követelnek a diákoktól a sikeres érettségi fejében


„A szülők beleegyeztek, hogy fizetnek, mert attól tartanak, hogy ha a gyerekük rosszabb jegyet kap, az gyakorlatilag megakadályozza, hogy felvegyék az egyetemre” – mondta az egyik férfi
„A szülők beleegyeztek, hogy fizetnek, mert attól tartanak, hogy ha a gyerekük rosszabb jegyet kap, az gyakorlatilag megakadályozza, hogy felvegyék az egyetemre” – mondta az egyik férfi

Türkmenisztáni középiskolai tanárok állítólag pénzt, ételt és szívességet kérnek a középiskolásoktól a fontos érettségi vizsgák előtt. A diákok félnek, hogy ha nem tesznek eleget a „kérésnek”, ugorhat a továbbtanulási esélyük.

Türkmenisztánban azzal vádolják a tanárokat, hogy ingyenebédet, pénzt és szívességet követelnek a diákoktól a fontos érettségi vizsgák előtt, így az egyetemi tanulmányokban reménykedők attól tartanak, hogy ha nemet mondanak, megbuknak.

A déli Mari város több középiskolájának tanárai alacsony pontszámmal fenyegették meg a végzős diákokat, „ami tönkretenné az érettségi bizonyítványukat”, ha nem engedelmeskednek – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő szülő a Szabad Európa türkmén szolgálatának.

Más szülők is alátámasztották az állítást, és zsarolásnak nevezték a kérést, hozzátéve, hogy egyes tanárok saját feladataikat delegálják a végzős diákokra azzal, hogy velük ellenőriztetik a házi feladatokat.

Az állítólagos incidensek többek között a város 5., 13., 16. és 24. számú állami iskolájában történtek.

Névtelensége megőrzése mellett néhány maribeli tanár megerősítette a Szabad Európának a vádakat. A város oktatási tisztviselői nem válaszoltak, amikor munkatársaink kérdéseket intéztek hozzájuk.

A diákoknak állítólag azt mondták, hogy a pénzt az iskola felújítására és a tanárok ebédjére fordítják az egy hónapig tartó vizsgaidőszak alatt.

„Azt a lehetőséget kínálták fel a diákoknak, hogy fizessék ki a tanárok ebédjét, vagy hozzanak nekik főtt ételt az érettségi vizsgák idejére” – mondta egy két iskoláskorú gyermeket nevelő mari lakos.

„A szülők beleegyeztek, mert attól tartottak, hogy ha a gyerekük rosszabb jegyet kap, az gyakorlatilag megakadályozza, hogy felvegyék az egyetemre – mondta a férfi. – Nyilvánvalóan nem minden tanár érintett a visszaélésekben, de elég sokan.”

A Szabad Európa forrásai szerint hasonló esetek történtek a korrupcióról és megvesztegetésről híres, szigorúan ellenőrzött közép-ázsiai ország számos más városában is.

Egyes mari tanárok eközben azzal vádolták a gazdag szülőket, hogy kenőpénzt ajánlottak fel a jó vizsgajegyekért cserébe.

Névtelensége megőrzése mellett több tanár elmondta a Szabad Európának, hogy a tehetős családok gyakran hívnak meg tanárokat otthonukba vacsorára, és drága ajándékot vagy készpénzt kínálnak ötven- vagy százdolláros bankjegyekben. Hozzátették, hogy a tanárok befolyásolására tett kísérletek gyakran a diákok szeme láttára történnek.

A vádak egy évvel azután hangzottak el, hogy Türkmenisztánban számos iskola hirtelen leállította a kenőpénz és tiltott pénzgyűjtés széles körben elterjedt gyakorlatát, miután a független média, köztük a Szabad Európa türkmenisztáni szolgálata – az Azatlyk – leleplezte.

„Az Azatlyk riportjai után az oktatási minisztérium képviselői és az ügyészek elkezdték látogatni az aşgabati iskolákat, hogy ellenőrizzék az állításokat” – mondta tavaly egy helyi.

A türkmén hatóságok, amelyek általában tartózkodnak attól, hogy a nem állami média kérdéseire válaszoljanak, nem nyilatkoztak.

Kikényszerített ajándékok

Már régóta érik olyan vádak az iskolákat Türkmenisztán-szerte, amelyek szerint törvénytelenül követelik meg a szülőktől az iskolafelújítás finanszírozását, az újévi dekorációt és partikat, valamint azt, hogy megvegyék az ország elnökének portréit és könyveit.

A törvény szerint minden állami iskolát és szolgáltatásaikat az állami költségvetésből kell finanszírozni.

A Szabad Európa korábban beszámolt olyan türkmén középiskolásokról, akik nem akartak iskolába járni, mert attól tartottak, hogy a tanárok rossz jegyekkel büntetik őket, mivel a szüleik nem engedhetik meg maguknak, hogy kenőpénzt vagy szívességet ajánljanak fel.

Türkmenisztánban gyakran említik az állami szervek kapcsán a vesztegetés vagy zsarolás vádját, beleértve a közvetlen készpénzfizetést, az adományokat és az állami média kiadványainak kötelező előfizetését.

A közszféra dolgozói gyakran panaszkodtak arra, hogy jelentősen csökkentik a fizetésüket a különböző levonások, többek között utalás az államilag támogatott jótékonysági szervezeteknek vagy irodai fejlesztésekre.

A jogvédő szervezetek amiatt is bírálták Türkmenisztánt, hogy a dolgozóknak önkéntes munkát kell vállalniuk, részt kell venniük utcatakarításban, felvonulásokon és a kormány által szervezett rendezvényeken.

Februárban a Kaszpi-tengerrel határos és a megtévesztő nevű Balkan tartomány két helyi állami alkalmazottja névtelensége megőrzése mellett azt mondta: a tisztviselők követelték, hogy havi 430 dolláros fizetésük felét adják le a Gurbanguly Berdimuhamedow volt elnök által működtetett jótékonysági alapnak.

Türkmenisztán polgárainak túlnyomó többsége szegénységben él, annak ellenére hogy az ország bőséges földgázkészletekkel rendelkezik. A Szabad Európa helyi forrásai szerint egyesek azt mondják, hogy a gyerekük iskolája vagy saját munkáltatóik által követelt összeg miatt arra kényszerülnek, hogy kölcsönt vegyenek fel, kevesebbet költsenek élelmiszerre vagy más, alapvető dolgokra, hogy meg tudjanak élni. Ám inkább nem tesznek hivatalos panaszt, mert az aşgabati kormány nem tűri a kritikát.

Szöveg: Farangis Najibullah a Szabad Európa türkmén szolgálatának Mari és Balkan tartományban tartózkodó tudósítói jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG