Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Választanom kellett, hogy a bajaiak érdeke vagy a párt irányvonala a fontosabb” – Donáth Anna bírálója kilépett a Momentumból


Nyirati Klára, Baja polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere

Függetlenként, civil támogatással indul újra Baja polgármesteri posztjáért Nyirati Klára. Ő a Momentum egyetlen polgármestere vidéken, de most kilépett a pártból, miután nyilvánosan bírálta Donáth Annát, aki nekiment a Demokratikus Koalíciónak. Azt mondja, megpróbálták marasztalni, de úgy egyenes, ha nem marad.

A Szabad Európának adott interjúban elmondta: a párt elnöksége hivatalosan nem értesítette arról, hogy fegyelmit indítanak ellene, szerinte még nem dőlt el, erre utal az is, hogy egy magát meg nem nevező elnökségi tag szivárogtatta ki a sajtónak.

Arra a kérdésre, hogy ha nincs döntés a fegyelmiről, miért lépett ki a Momentumból, Nyirati Klára felidézte, hogy 2019-ben négy párt és egy civil szervezet égisze alatt, összefogás eredményeként lett polgármester. Szerinte Baján és általában a vidéki városokban békességre vágynak az emberek, a pártacsarkodásokat nem szeretik, úgy látják, közösen kell dolgozni, együtt kell működni a Fidesz leváltása érdekében.

„Választanom kellett, hogy mi a fontosabb, a bajaiak érdeke, az összefogás vagy a párt irányvonala. Egy kisvárosban az emberi kapcsolatok számítanak, akiket képviselnem kell, és akikkel nap mint nap együtt dolgozom.”

Az mondja, a nyilvános bírálat sosem jó, a párthűség megköveteli, hogy az ember tartsa magát annak a politikai közösségnek az irányvonalához, amelyhez tartozik.

„Sokszor sarkosan fogalmazok, ami nem szerencsés, de vállalom a véleményemet. 2018 óta momentumos vagyok, hiszek a fiatalokban, de ez a hetek óta zajló feszültség a pártban nem jó.”

Nyirati Klára azt mondja, a Momentumban megpróbálták marasztalni, de a döntése végleges, akkor jár el egyenesen, ha a történtek után nem marad.

Hozzáteszi: Baján az ellenzéki érzelmű emberek összefogással nyertek, és ő akkor képviseli a bajaiakat, ha az összefogást képviselve, függetlenként, civil támogatással indul újra.

Mint a Szabad Európa is megírta, Nyirati Klára egy kalocsai nyilvános fórumon bírálta Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét nyílt Gyurcsány-kritikája miatt. A fórumról videó is készült, amely elérhető a Facebookon. Nyirati Klára egyebek között arról beszélt (a felvétel végén, a 45. percnél), hogy nagyon rosszul éli meg azt a helyzetet, amely azután alakult ki, hogy Donáth Anna nyilvánosan nekiment a Demokratikus Koalíciónak.

A bajai polgármester hozzátette: felhívta Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét, aki állítása szerint azt mondta neki, hogy „Donáth Anna hülyeségeket csinál. Ha szövetségre akarunk lépni valakivel, akkor miért rúgunk bele? (…) A Fidesz csak röhög a markába.”

A polgármester arról is beszélt, hogy ezek a kijelentések nehéz helyzetet teremtenek helyi szinten az együttműködésben, és szerinte taktikailag is elhibázott lépés „egymásnak esni”. Vitázni akkor kell, ha már leváltották a Fideszt – tette hozzá.

A 24.hu értesülése szerint a Momentum fegyelmit indított a politikus ellen. A portál megkereste az ellenzéki párt több országgyűlési képviselőjét is, de senki sem akart nyilatkozni. Egyikük név nélkül azt mondta: „Nincs probléma vagy konfliktus párton belül, ez egyszemélyes ügy, Nyirati Kláráé, amit a párt kezel is.”

Donáth Anna legutóbb a Szabad Európának adott interjúban beszélt arról, amit először a Válasz Online oldalán fogalmazott meg: nem lesz még egyszer olyan lista, amelyen Donáth Anna és Gyurcsány Ferenc neve együtt szerepel. Szerinte először a hitelét vesztett ellenzéket kell megújítani, utána lehet kormányt váltani. A videóinterjút itt nézheti meg:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG