Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A balassagyarmati átmeneti szállón talán megállt a fertőzés


Az otthontalanokat segítő Menhely Alapítvány munkatársa mozgássérült férfinak segít Budapesten, 2018. február 25-én.
Az otthontalanokat segítő Menhely Alapítvány munkatársa mozgássérült férfinak segít Budapesten, 2018. február 25-én.

A balassagyarmati átmeneti szálláson lett még egy fertőzött, de működik a karantén és ózonnal tudják fertőtleníteni a helyiségeket. Miskolcon az eltérő előírások okoztak némi fejtörést.

A balassagyarmati polgármester, Csach Gábor a hét elején adott hírt arról, hogy többek közt a helyi hajléktalanszállón is koronavírusos fertőzést regisztráltak. Egy lakó lett pozitív, az intézmény és vele együtt 14 fő pedig karantén alá került.

"Balassagyarmaton ezt jól meg lehetett oldani, mert egy 20 férőhelyes, elkülönített intézményről van szó"

- mondta el kérdésünkre Duberné Dunaveczki Éva, aki a Magyar Vöröskereszt balassagyarmati és a miskolci hasonló intézményét is vezeti.

A gondozó munkatársak most védőfelszerelésben dolgoznak, a gondozottak zárható, eldobható műanyag eszközökben kapják az ételt, egy felajánlás nyomán pedig rendszeresen ózonnal is tudják fertőtleníteni a helyiségeket.

"Most ezt tudjuk tenni" - mondta az intézményvezető. Elmondása szerint még egy másik gondozottnak voltak tünetei, de másnak azóta nem, a fertőzés egyelőre megállni látszik.

Ahogy durvul a járvány, úgy lesz kint egyre hidegebb - nyomás alatt a hajléktalanellátó-rendszer
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

Budapesten is nyomás alatt van a hajléktalan-ellátás.

Nehéz megbecsülni, hogy a városban összesen hány hajléktalan lehet, mivel 80 fős népkonyhát és nappali melegedőt is üzemeltetnek. Ezekben pedig nem kizárólag hajléktalanoknak segítenek, hanem bárkinek aki rászorul.

A Vöröskereszt nyitott egy 15 fős, a téli időszakra létrehozott szállást is kizárólag hajléktalanok számára, és "ez lassan betelik" Duberné Dunaveczki Éva szerint.

Ezért nagyjából 50-60 becsülné a balassagyarmati hajléktalanok számát, azokkal együtt, akik szívességi lakáshasználók vagy lakhatásra nem alkalmas épületekben húzzák meg magukat. Közülük a fele veszi igénybe jellemzően a szolgáltatásaikat.

Meleg étel és egy kis szeretet - önkéntesség hálaadáskor
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00

Mindenki ugyanott menne be

Miskolcon jóval nagyobb, 300 fős, összetettebb intézményt üzemeltet a Vöröskereszt. Itt az a nehézség Duberné Dunaveczki Éva szerint, hogy alapszolgáltatást, szakosított ellátást vagy tartós bennlakással járó szociális ellátást is nyújtanak.

"Szolgáltatástípusonként más kötelezettségek vannak előírva. Az átmeneti szállóra egy negatív tesztel lehet bekerülni, de az éjjeli menedékhelyre teszt nélkül is. A szociális otthonra még erősebbek korlátozások. De mindenki ugyanazon bejáraton jönne be."

- magyarázta az intézmény vezetője. Ezt úgy oldották meg, hogy csak olyanokat látnak el, akiknek van negatív tesztjük, vagy egy orvos által hitelesített 10 napos karanténigazolást hoznak.

Emellett már augusztusban lezárták az intézmény egy részét, amikor látszódott, hogy jön a második hullám.

"Megbeszéltem az ellátottjaimmal, főleg az éjjeli menedékhelyet igénybe vevőkkel, hogy úgysincs most sok dolog a városban, nem nagyon kellene kimenniük. Főleg a saját érdekük, hiszen sok a krónikus betegséggel küzdő közöttük."

Ezért az éjjeli menedékhelyet azóta éjjel-nappal működtetik számukra, akinek pedig orvoshoz vagy máshova muszáj eljutnia, azt elviszi a Vöröskereszt autóval.

Emellett megpróbálják azokat is behívni, akik eddig idegenkedtek az hajléktalanszállóktól vagy nehezükre esett a szabályok betartása. Nekik külön létrehoztak egy befogadó szálláshely nevű szolgáltatást, ahol most csak nagyon egyszerű szabályoknak kell megfelelni.

"Egyre többen választják az intézményi ellátást, nincsenek annyi mindennek kitéve, mint azt utcán. Sokakat kihasználnak, bántalmaznak, az intézmény pedig biztonságot jelent számukra."

- magyarázta a a tapasztalatokról Duberné Dunaveczki Éva.

"Miskolcon nagyon fegyelmezetten megértették, hogy most ez a helyzet. Igazából Balassagyarmaton is, egy-két ember van, akik kicsit nehezebben élik meg, hogy nem tudnak most dolgozni menni. De most a világon mindenkinek el kell fogadnia, hogy fegyelmezett hozzáállásra van szükség."

- tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG