Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem világos, honnan ömlöttek a százmilliók Bánki Erik földvásárlásaira


Középen Bánki Erik fideszes képviselő segít Szijjártó külügyminiszternek, hogy átadja a másodosztályú bajnoki serleget Dzsudzsák Balázs labdarúgónak Debrecenben 2021. május 1-jén
Középen Bánki Erik fideszes képviselő segít Szijjártó külügyminiszternek, hogy átadja a másodosztályú bajnoki serleget Dzsudzsák Balázs labdarúgónak Debrecenben 2021. május 1-jén

Bánki Erik és húszéves fia százmillió forintos nagyságrendben kezdett földeket felvásárolni Baranyában. A papíron kizárólag őstermelői és parlamenti képviselői jövedelméből élő Bánki Eriknél azonban nem egyértelmű, honnan lehetett erre legálisan pénze. A Fidesz-frakció szerint újabb ismeretlen bankhitelből; csakhogy a képviselőnek már eddig is volt félmilliárd forint banki tartozása.

Nyáron Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő több mint száz hektár földet vett összesen 205 millió forintért Mohács környékén – vette észre az RTL Híradója.

Honnan lett rá legális pénze?

A nagy felvásárlás annyiban meglepő, hogy vagyonnyilatkozata alapján Bánkinak legfeljebb 78 millió forint éves bruttó jövedelme lehet. Ugyanis

hivatalosan csak őstermelői és parlamenti munkájából van jövedelme.

Mindenesetre a képviselőnek így összesen már 303 hektár földje van Baranyában.

Emellett Bánki Erik

húszéves fia, Bánki Ábel is pont Mohács mellett talált nemrég vonzó földeket:

a fiatal befektető 122 millió forintért vett 64 hektárt apja új földjei közelében.

A Jobbik megyei képviselője, Schwarcz-Kiefer Patrik szerint nem jön ki a matek, hogy miből lehetett pénze erre Bánki Eriknek.

Azzal együtt pláne, hogy vagyonnyilatkozata alapján

Bánki Eriknek 534 millió forintos banki tartozása is van,

illetve negyvenmillióval ismeretlen magánszemélyeknek is tartozott.

A képviselő ráadásul eddig is használhatta ezeket a földeket, vonatkozó haszonbérleti szerződéseit nem sokkal a vásárlás előtt újították meg húsz évre, 2043-ig. Emiatt nem lett volna feltétlenül sürgős azonnal kiadnia több száz milliót.

Az RTL kereste az ügyben a képviselőt, de nem válaszolt, helyette a Fidesz-frakció küldött választ, miszerint Bánki Erik újabb ismeretlen bankhitelből vette meg ezeket.

Bánki Erik Rogán Antal utódja a parlament Gazdasági Bizottságának elnöki székében. 1989-ben lépett be a Fideszbe, akkoriban hivatásos labdarúgóként.

Az igaz, de ötöst kapott az Econovum Kft.-től

Korábban azzal vált igazán ismertté, hogy éveken át azt írta önéletrajzába, mintha lenne diplomája, pedig csak egy OKJ-s képzést végzett el. Amikor ez 2012-ben kiderült, Bánki elírásnak, technikai hibának nevezte.

Emellett közölte, hogy az Econovum Akadémia Kft.-nél elvégzett OKJ-s képzésén viszont ötöst kapott a záródolgozatára, ami egyébként szerinte „PhD-szintű” tudományos munka lett.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG