Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beforgatnák az állami rendszerbe a magánellátásban dolgozó orvosokat


A kép illusztráció, egy budapesti oktatóbázison készült 2019. október 21-én
A kép illusztráció, egy budapesti oktatóbázison készült 2019. október 21-én

Legalábbis így értelmezi a szakértő az egészségügyet átalakító tervezetnek azt a részét, amely változtatna az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló rendeleten.

A tervezet szerint az orvos, illetve az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakmai képzés során szerzett szakorvosi képzettséggel rendelkező továbbképzésre kötelezettnek a gyakorlati továbbképzés teljesítésének igazolásához havonta húsz óra gyakorlati időt kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján feltüntetett, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók közül annál letöltenie a szakképesítése szerinti szakterületnek megfelelő munkakörben, amellyel a gyakorlat teljesítéséről megállapodott.

Ezt a rendelkezést azok esetében kell alkalmazni, akik nem közfinanszírozott, nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál főállásban, teljes munkaidejű jogviszonyban végeznek egészségügyi tevékenységet.

A továbbképzésre kötelezett a gyakorlati időt kizárólag ügyeleti feladatellátással is teljesítheti. A továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez szükséges gyakorlati idő mértéke ebben az esetben havonta tíz óra.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző erről azt írta közösségi oldalán, hogy most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, annak jogszabályi kötelezettségével együtt, rájuk kényszerítve egy olyan szerződést, amely alapján akár az ország másik végébe is vezényelhetők.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG