Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem marad együtt a Fideszt 2019-ben Pécsen leváltó ellenzéki csapat


Mellár Tamás és Péterffy Attila 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően, az ajánlóívek leadása előtt a pécsi Széchenyi téren
Mellár Tamás és Péterffy Attila 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően, az ajánlóívek leadása előtt a pécsi Széchenyi téren

Az öt évvel ezelőtti tizennyolc helyett 2024-ben 17 választási körzetből tudnak közvetlenül képviselőket küldeni az új pécsi közgyűlésbe a baranyai megyeszékhelyen élők az önkormányzati választáson. Négy és fél éve a független Péterffy Attila által vezetett ellenzéki összefogás nyert. Korábban eldőlt, hogy Péterffy újra megpróbálja, kedden a sajtónak bemutatták a képviselőjelölteket is.

Péterffy Attila, Pécs független polgármestere már tavaly bejelentette, hogy szeretné folytatni 2019-ben elkezdett városvezetői munkáját. Az mostanáig kérdéses volt, hogy mely szervezetekkel és pártokkal működik majd együtt a júniusi választáson. A polgármester kedden beszélt erről egy sajtóbeszélgetésen, ahol jelen voltak az új képviselőjelöltek is.

Együtt a DK, a Jobbik és a Momentum

Az már korábban eldőlt, hogy a csapat, amelyik 2019-ben tíz év után, kétharmados többséggel leváltotta az addig ugyancsak kétharmados többséggel Pécset kormányzó Fidesz–KDNP-t, nem marad együtt.

Egyrészt azért, mert 18 helyett a népességcsökkenés miatt már csak 17 egyéni választókerület van Pécsett, másrészt azért, mert időközben három fő kilépett a városvezető koalícióból, és önálló frakciót hozott létre Tiszta Kezek néven.

Utóbbi vezetője Pécs korábbi, DK-s alpolgármestere, akivel egy, a pártját ugyancsak elhagyó jobbikos és egy volt momentumos evez együtt.

Péterffy Attila jelenleg 14 képviselő szavazatára számíthat, és velük van egy volt LMP-s képviselő is. Ő Kóbor József sugárfizikus, aki a legtöbb mai képviselőhöz képest veterán politikusnak számít, már korábban is szerepet vállalt közügyekben környezetvédő civilként.

„Fidesz-albetét”

Az LMP öt éve sem indult együtt Pécsen az ellenzéki koalícióval, és mint kiderült, ez most sem fog megtörténni. Péterffy Attila úgy fogalmazott: érdeklődéssel követi, hogy az LMP amúgy országosan, az országos vezetés lépései és kommunikációja alapján vajon még mindig ellenzékinek számít-e, vagy már „Fidesz-albetétnek.

A polgármester szerint a zöldpárt korábbi társelnöke, a pécsi Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő megszólalásai alapján eddig is egyértelmű volt, hogy most sem számíthatnak rájuk, ezért nem is tárgyaltak velük, nem kaptak képviselői helyet a csapatukban. Igaz, Kóbor József sincs ott a 17 egyéni képviselőjelölt között, de a vele való közös közgyűlési munka folytatódik szeptember végéig. Pécsi városházi forrásokból úgy tudjuk, hogy amennyiben Péterffyéknek sikerül nyerniük, Kóborra valamilyen formában számítanának a jövőben.

Civil zászló alatt indul az LMP?

Az LMP-ről – részben hozzájuk kötődő és más pécsi forrásainktól – úgy tudjuk, hogy el fognak indulni a választáson, de nem saját néven, hanem egy nemrégiben létrehozott civil szervezet, a Pécs Most Egyesület zászlaja alatt. Az egyesület vezetője egy hosszú évek óta az LMP-t segítő tag és aktivista. Azt még nem tudni, hogy lesz-e polgármesterjelöltjük is, de annyi biztos, hogy szerették volna Kóbor Józsefet képviselőjelöltként indítani, de ő időközben elhagyta a pártot.

Minderről a Szabad Pécs kérdéseire Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője annyit mondott, hogy a választással kapcsolatos döntéseikről később fogják tájékoztatni a sajtót.

Bordalokat éneklő várkapitány is jelölt

Az biztos, hogy – nem kormánypárti – polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei lesznek a Mi Hazánknak is, de bejelentésre csak március 15. után készülnek. Egy magát jobboldalinak, de pártnélkülinek és függetlennek mondó férfi is elindul a választáson. Ő a bordalokat előadó Vivat Bacchus énekegyüttes egyik tagja és vezetője, a siklósi vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter. A Fidesz és a KDNP vélhetően a Fidesz-közeli Összefogás Pécsért Egyesülettel (ÖPE) közösen indul majd, polgármesterjelöltjük pedig dr. Csizmadia Péter pécsi jogász, a pécsi közgyűlési Fidesz-frakció vezetője.

A sajtóbeszélgetésen megkérdeztük, hogy együttműködnek-e majd a Kutyapárttal. Róluk úgy tudjuk, polgármesterjelöltjük nem lesz, de mindenhol kívánnak indítani képviselőjelölteket. Péterffy Attila ezzel kapcsolatban azt válaszolta: készülnek arra, hogy tárgyaljanak az MKKP-vel, de erre eddig még nem került sor.

A Kutyapárt is elindul

Valóban elindul az MKKP Pécsett az önkormányzati választáson, és valóban csak képviselőjelöltek indításáról van szó – erősítette meg a hírt megkeresésünkre Martos Csongor, a párt egyik pécsi passzivistája. Azt is elmondta, hogy pár napja még megvolt a 17 jelöltjük, szinte csak az országos megerősítésre vártak, de az elmúlt napok MKKP-vel kapcsolatos történései (XII. kerületi indulás–nem indulás–előválasztás-lemondás–nem lemondás stb.) után visszaléptek, így ezekre a helyekre még keresnek jelölteket.

Arra, hogy ők helyiek, pécsiek és esetleg baranyaiak lesznek-e, Martos Csongor azt mondta, hogy elsősorban mindenképpen helyieket szeretnének indítani. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy kifejezetten ismert arcok lesznek, a Kutyapárt esetében inkább a pártra szavaznak a választók, így szerinte akár lehetnének köztük nem pécsi, sőt akár nem is baranyai jelöltek. Ráadásul az MKKP-nek egy-két körzetben talán van esélye közvetlen mandátumra is, de Martos szerint ők a kompenzációs listáról való bejutásban reménykedhetnek igazán.

Már megvan a listavezetőjük, de ezt egyelőre még nem árulják el, majd csak a 17 név véglegesség válása és az országos jóváhagyó döntés után. Mivel a passzivista szerint jelentős lehet azok száma, akik miattuk mennek el szavazni, abból Péterffy Attila és esetleg Szentgyörgyváry Péter független polgármesterjelölt profitálhat elsősorban, ha talpon marad addig, mert nagyon kevesen lehetnek, akik MKKP-képviselőjelöltre és fideszes polgármesterjelöltre szavaznak.

Mellárék akár Péterffyék ellen is indulhatnak?

Az egyik legérdekesebb kérdés az volt, hogy Péterffyék együtt tudnak-e működni a Mindenki Pécsért Egyesülettel, amelynek alapítója és korábbi vezetője Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Erről Péterffy Attila csak annyit mondott, hogy velük egyelőre nincs megállapodás választási együttműködésről.

Mellár Tamás beszédet mondott a 2018. szeptember 16-i ellenzéki tüntetésen .
HUNGARY-OPPOSITION-TAMAS-MELLAR

Mi úgy tudjuk, hogy Mellár Tamás mindenképpen az együttműködést szorgalmazta a városvezető koalícióval, de a Mindenki Pécsért-ben vannak olyan – a szervezeten belül befolyásos – tagok is, akik Mellárral szembehelyezkedve azt sem tartják kizártnak, hogy külön jelölteket állítsanak minden pécsi körzetben. Információink szerint az is szerepet játszott a külön indulás gondolatában, hogy a Mindenki Pécsért nem kapott képviselőjelölti helyeket a Péterffy vezette városvezetői összefogásban.

Kerestük Mellár Tamást, aki ugyan már nem elnöke a Mindenki Pécsért Egyesületnek, de megkerülhetetlen szereplője a szervezetnek. Azt mondta, hogy egyelőre nem szeretne erről nyilatkozni, mert a jövő hét közepén lesz egy ülésük, ahol a választással kapcsolatos döntések várhatók, azt követően beszél majd a fejleményekről.

Péterffy: Győztes csapaton ne változtass!

Péterffy Attila úgy fogalmazott, hogy „Győztes csapaton ne változtass!”, ebben a szellemben folytatták le a koalíciós választási tárgyalásokat. Sikerült elérniük, hogy a jelenlegi 14 városházi képviselőjük a 2024. júniusi választáson is induljon, így csak azt kellett eldönteniük, hogy kiket indítsanak a további három helyen, és hogy mindenki abban a körzetben induljon-e el, amelyiket most képvisel. 2019 óta ugyanis voltak változtatások, és nem csak a körzethatárok kapcsán.

A régi jelöltek, illetve jelenlegi képviselők közti egyik legfontosabb változás, hogy az Öt torony nevű helyi egyesület képviseletében dolgozó P. Horváth Tamás a pécsi belvárosi körzetben fog indulni. 2019-ben nem nyert egyéni mandátumot a Fidesz Pécsen, de az Összefogás Pécsért Egyesület két körzetben is nyerni tudott, ebből az egyik a hagyományosan inkább jobboldali és konzervatív belvárosi körzet.

P. Horváth Tamás író nem csak az egyik legismertebb személy az ellenzéki képviselők között, de közismerten és vállaltan keresztény és konzervatív értékrendet képviselő, nagycsaládos ember. Így nem sokan csodálkoznának, ha a Momentum 2019-es, fiatal, helyben ismeretlen jelöltjéhez képest nagyobb esélye lenne a Fidesz–KDNP–ÖPE választási szövetség jelöltje ellen.

Ő Marsalkó Péter fotóművész lesz (a korábban Halott Pénz művésznéven is ismert Marsalkó Dávid édesapja), mert a kormánypárti szövetség – némi meglepetésre – nem az ÖPE-s Kővári Jánost, a pécsi belváros jelenlegi képviselőjét indítja.

Volt bányász és két egyetemista is indul

A másik, 2019-ben az ellenzék által elveszített pécsi körzet az egyik peremkerület, Pécs-Vasas volt, amely most már egy nagyobb, összevont körzet része. Vasason 2019-ben az ugyancsak ÖPE-s Berényi Zoltán nyert, aki helyben ismert civil aktivista. Itt Péterffyék Benke Norbertet indítják, párt nélküli, civil képviselőjelöltként. Ő nem a városrész lakója, ugyanakkor nagyon ismert helyben, mert több mint tíz évet dolgozott bányászként, és a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője. Kérdésünkre, hogy ez a két ügy és munka összeegyeztethető-e, határozott igennel felelt, azzal megtoldva, hogy indulási szándékáról tudnak a szakszervezeti vezetők is, és mellette vannak, drukkolnak neki.

A másik két „kiadó hely” egyike egy fiatal DK-s, illetve egy fiatal momentumos jelöltté lett – az összefogásban a civilek és e két párt mellett a Jobbik és az MSZP vesz még részt. Mindketten egyetemi hallgatók még, ugyanakkor mindketten már 2019-ben is aktivistaként segítették az ellenzéki összefogást a választási kampányban. Takács Lilla Zag Gábor DK-s alpolgármester, míg Schmelmer Károly Patrik a Momentum pécsi elnöke és egyik képviselője, Sajgó György asszisztense.

Győzelemre készülnek

Péterffy Attila azt mondta, hogy győzelemre készülnek, de sok és fontos munkát kell még elvégezniük. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben nem nyerik meg a választást, és ő sem nyer, akkor listavezetőként helyet foglal-e majd a közgyűlésben, határozott nemmel felelt. Azt mondta, hogy rombolásban nem szeretne részt venni, kizárólag építeni akar és építkezni szeret, erre és Pécs további fejlesztésére vállalkozik. Szerinte nagyon nagy eredmény – körbenézve sajnos az országban és sok más ellenzéki vezetésű önkormányzatnál is –, hogy együtt tudtak maradni. Az a csapat, amelyik most együtt van és együtt kíván is maradni, megbízik egymásban, képes ügyek mentén összefogni, és az esetleges, időnként felmerülő nézetkülönbségeket megvitatva egységes álláspontra jutni a városért.

A Szabad Pécs újságírója számára a kedd délelőtti sajtóbeszélgetés és bejelentés kezdetén derült ki, hogy a pécsi városvezetés a sajtóeseményre nem küldött meghívót a Fideszhez és a kormányhoz köthető pécsi újságoknak és televíziós tudósítóknak. Jeleztük, hogy sem ezt nem tartjuk jó döntésnek, sem azt, hogy erre a helyszínen derült fény, a kérdésünkre. A bejelentés fontossága miatt azonban ezúttal maradtunk a sajtóeseményen, s mivel minden kérdésünkre választ kaptunk, a tudósítást is közöljük.

Babos Attila írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG