Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aszad-párti szíreknek lehetett köze a Bejrútban felrobbant rengeteg ammónium-nitráthoz


Helikopterrel oltják a tüzet a bejrúti kikötőben, 2020. augusztus 4-én.
Helikopterrel oltják a tüzet a bejrúti kikötőben, 2020. augusztus 4-én.

Egy Savaro Ltd. nevű cégé tulajdonában lehetet a Bejrútban felrobbant ammónium-nitrát, a Reuters szerint nem kizárt, hogy rátaláltak a cég rejtőzködő tulajdonosaira is.

Egy libanoni újságíró adatgyűjtésére és londoni cégadatokra hivatkozva állítja a Reuters, hogy szír-orosz kettős állampolgároknak is köze lehetett a tavaly nyári, óriási bejrúti robbanáshoz.

2020. augusztus 4-én 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel a bejrúti kikötőben. A robbanás ereje egy kisebb atomfegyverével ért fel, vagy mintha 1100 tonna TNT-t robbant volna fel. Egy fél városrész eltűnt, több mint kétszázan meghaltak, ezrek sérültek meg és százezrek vesztették el az otthonukat.

A balesetet követő nyomozás során eddig több mint 30 embert tartóztattak le. Keresnek még mások mellett egy orosz üzletembert, Igor Grekuskint, aki eredetileg Grúziából akarta Mozambikba szállíttatni a veszélyes anyagot. 2013-ban nem tervezett módon kikötött a szállítóhajó Bejrútban, ahonnét viszont soha nem is ment már tovább a rakomány.

Most a hírügynökség arról ír, hogy a Savaro Ltd. nevű offshore cég vette meg a nagy mennyiségű ammónium-nitrátot még 2013-ban. Ez a cég pedig azonos londoni címen szerepelt George Haswani és Imad Khoury több más cégével.

Mindkét üzletember szír-orosz kettős állampolgár, és amerikai szankciós listán vannak Bassár el-Aszad szír elnök háborús erőfeszítéseinek aktív támogatása miatt.

Haswani a vádak szerint segédkezett Aszad elnök és az Iszlám Állam közti olajügyleteknél. Khoury a szintén szankciós listán lévő testvérével való üzletelés miatt került maga is erre a listára.

A testvére, Mudalal Khoury egyébként azért került a szankciós listára, mert 2013 végén tiltott módon akart ammónium-nitrátot beszerezni. A vegyi anyagot műtrágyához és például robbanóanyagokhoz is használják. Mudalal Khoury is rendelkezik orosz állampolgársággal is.

Hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát egy ukrán kikötőben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:52 0:00

A hírügynökség megjegyzi, hogy az nem bizonyíték semmire, ha bizonyos cégek egy címen vannak. De az már nagyon ritka, ha egymástól független cégek ugyanaznap váltanak címet, hogy ugyanoda költözzenek.

A nevezettek tagadták, hogy bármi közük lenne a Savaro Ltd.-hez.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG