Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bekérette a magyar nagykövetet a szlovák külügy Szijjártó Péter kijelentései miatt


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Robert Fico volt szlovák miniszterelnök Pozsonyban 2022. december 6-án (képünk illusztráció)
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Robert Fico volt szlovák miniszterelnök Pozsonyban 2022. december 6-án (képünk illusztráció)

A magyar külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én dél-szlovákiai falvakban tartott gyűléseken tett kijelentései miatt hívatták be Balogh Csabát. Szlovákiában szombaton előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután a kormányzó jobboldali–liberális nagykoalíció szétesett.

A nagykövetet arra kérték, „tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban”írta a TASR hírügynökség a külügyminisztérium kommunikációs osztályára hivatkozva.

A szlovák külügyi tárca úgy véli, „az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin” – közölte a minisztérium a magyar külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én a dél-szlovákiai falvakban tartott gyűléseken tett kijelentéseivel kapcsolatban.

Szijjártó Péter kedden és szerdán vett részt a szlovákiai Szövetség kampányrendezvényein. Korábban a pozsonyi Új Szó írt arról, hogy a szlovák Demokraták vezetői bírálták a magyar külügyminisztert, amiért pár nappal a választások előtt, a szlovák külüggyel való előzetes egyeztetés nélkül utazott Szlovákiába. Eduard Heger, a Demokraták vezetője úgy véli, Magyarország beleavatkozik a választási kampányba.

Szijjártó, akit elmondása szerint hétfőn szlovák kollégája SMS-ben arra kért, hogy „viselkedjen rendesen”, az Új Szó című lapnak adott interjúban azt mondta: nem lát kivetnivalót abban, ha néhány nappal a szlovákiai választás előtt a Szövetség jelöltjeivel vesz részt nyilvános eseményen. Az Új Szónak adott interjújában azt mondta, vannak témák, amelyekben soha nem fog a két ország egyetérteni, ugyanakkor azt is szeretné, ha újra lenne a szlovákiai magyarságnak képviselete a szlovák parlamentben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG