Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Békét kötött Örményország és Azerbajdzsán


Tüntetők törtek be az örmény parlamentbe.
Tüntetők törtek be az örmény parlamentbe.

Jerevánban komoly tüntetések törtek ki, Azerbajdzsában viszont győzelemként értékelték a keddtől életbe lépő békemegállapodást.

Békemegállapodást kötött Örményország és Azerbajdzsán, november 10-től beszüntetik a harcokat, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Azerbajdzsán megtartja az eddig elfoglalt területeket Hegyi-Karabah régióban, és újakat is kap mellé, egészen pontosan Agdam keleti vidékét és Kalbacar nyugati részét. Az örmények ezen túl a stratégiai fontosságú Lachin vidékét is elvesztik, csak egy öt kilométeres folyosót tarthatnak ott meg az anyaország felé.

A Moszkva közvetítésével létrejött béke eleme még, hogy orosz békefenntartók fognak érkezni a térségbe hosszú távra. A lachini folyosót kétezer orosz katona fogja biztosítani.

A megállapodás azután jött létre, hogy az azeri erők jelentős előretörést értek el a régióban. Többek közt elfoglalták Susi városát, a régió fővárosának számító Sztepanakerttől csak 10 kilométerre lévő stratégiai területet.

Felvonuló tömegek Bakuban: győzelmet ünnepeltek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:49 0:00

A város a Sztepanakertet Örményországgal összekötő fő útvonalon fekszik, és egyébként a terület fővárosánál lényegesen magasabban is.

"Magam és mindannyiunk számára nagyon nehéz döntést hoztam"

- közölte Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök a Facebookon. "Döntésemet annak eredményeképp hoztam meg, hogy a leghozzáértőbbekkel behatóan elemeztük a katonai helyzetet." A béke szövegét "elmondhatatlanul fájdalmasnak" ítélte meg, de ezt tartotta a legjobb megoldásnak ebben a helyzetben.

Hegyi-Karabah de facto vezetője, az örmény Arajik Haratiunjan is bejelentette, hogy egyetértett a miniszterelnökkel. Ebben a helyzetben szerinte is be kell fejezni a harcot, nehogy az egész örmény szeparatista terület elvesszen.

Azonnali tüntetések

A bejelentés után rögtön ezrek vonultak az utcára Jerevánban, az ellenzék pedig Nikol Pasinjan lemondását követelte. A békemegállapodást elutasító tüntetők kormányzati épületeket rohantak meg, betörtek a parlamentbe is.

A tüntetők megverték Ararat Mirzojan házelnököt, akit azóta kórházban ápolnak, állapota nem súlyos. A miniszterelnök szerint a házát is felforgatták, ahonnan egyebek mellett számítógépet, órát és parfümöt is elvittek.

A Szabad Európához is megpróbáltak betörni

A tüntetők mintegy 40 fős csoportja megtámadta a Szabad Európa örmény szolgálatának irodáját is, "árulóknak" és "törököknek" bélyegezve őket.

Többen az újság szervereit akarták szétverni, hogy elérhetetlenné váljon a lap. A támadók közt az újságírók felismertek egy ellenzéki politikust is, az Örmény Forradalmi Szövetség egyik tagját. Az örmény újságírók szakszervezete elítélte a támadást ahogy minden egyéb, a média ellen irányuló fenyegetést is.

Azerbajdzsán győzelmet hirdetett

Ilham Alijev, a 17 éve hatalomban lévő azeri elnök győzelemnek értékelte a békét.

"Egy vasmarok kényszerítette [Pasinjant], hogy aláírja ezt a dokumentumot"

- mondta Alijev. "Ez lényegében kapituláció"- tette még hozzá.

Az elnök még hozzátette azt is, hogy legközelebbi szövetségese, Törökország is segíteni fog békemegállapodás betartásának ellenőrzésében.

Bakuban nagy örömmel fogadták a megállapodást, egyértelműen győzelemnek értékelték a több mint hat hete tartó háború végét.

Az azeri Baku.tv felvétele.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG