Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz: állandó rendőri brutalitás, el nem ismert államfő


Minszk, 2020. szeptember 23.
Minszk, 2020. szeptember 23.

Szinte teljesen titokban tette le hivatali esküjét az augusztus 9-i botrányos választások után Aljakszandr Lukasenka. Ő a hatodik elnöki ciklusába lépne, de ennek a nemzetközi elismerése szinte elképzelhetetlen. Közben folytatódik a tüntetések soroza és a durva rendőri fellépés.

Az ellenzéki Koordinációs Tanács határozatlan ideig tartó polgári engedetlenséget hirdetett. A közösségi hálózatokon utcára hívták az embereket, hogy „megmutassák a patkánykirály legitimitásának végét”. Az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja komédiának nevezte a beiktatást és azt állította: „Lukasenka valójában nyugdíjba vonult”.

Ezrek vonultak utcára Minszkben és több belarusz városban is óriási megmozdulásokat okozott Lukasenka váratlan, be nem jelentett beiktatása. A rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal, gumibotokkal és fegyverekkel válaszoltak. Rengetegen megsérültek, a biztonsági erők a nőket sem kímélték. Helyi beszámolók szerint lövések is eldördültek.

A rendőrök, akik közül sokan civil ruhában voltak, rátámadtak azokra az autósokra is, akik szimpátiából dudálni mertek. 259 embert vettek őrizetbe Fehéroroszország-szerte, a Lukasenka beiktatását követő tüntetések során- jelentette be a Vjaszna jogvédő szervezet. Minszkben, Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is előállították a demonstrálókat.

Nemzetközi ellenállás

Több európai ország is jelezte, nem ismerik el Lukasenkát elnöknek. Steffen Seibert német kormányszóvivő azt mondta: „Aljakszandr Lukasenka nem hivatkozhat arra, hogy demokratikus úton szerzett felhatalmazással tölti be hazája államfői tisztségét. Ebből pedig az is következik, hogy hiányoznak az elismerésének feltételei”.

Nem sokkal később a lengyelek is állást foglaltak. „A szerdán újból beiktatott Aljakszandr Lukasenka nem tekinthető legális elnöknek”- írták egy hivatalos Twitter bejegyzésében. Mateusz Morawiecki kormányfő szerint új, demokratikus elnökválasztás szükséges.

Titkos beiktatás: beszédet mond Aljakszandr Lukasenka el nem ismert belarusz vezető a maga szervezte beiktatási ünnepségen. Minszk, 2020. szeptember 23.
Titkos beiktatás: beszédet mond Aljakszandr Lukasenka el nem ismert belarusz vezető a maga szervezte beiktatási ünnepségen. Minszk, 2020. szeptember 23.

"Az Egyesült Államok nem tekintheti Alekszandr Lukasenkát Fehéroroszország törvényesen megválasztott vezetőjének" – áll az amerikai Külügyminisztérium tájékoztatójában.

Dmitro Kuleba, ukrán miniszterelnök-helyettes is a Twitteren üzent. Bejegyzésében azt írja, hogy Ukrajna soha nem avatkozott be a belarusz belügyekbe, mindazonáltal figyelembe véve a fehérorosz választást és annak következményeit, Lukasenka beiktatása semmilyen körülmények között nem jelentheti a vezető legitim elismerését.

Csehország, Szlovákia, Lettország, Litvánia, Észtország és Kanada is jelezte, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott kormányfőnek.

XS
SM
MD
LG