Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Belarusz komoly incidenst akar okozni” – egyre feszültebb a helyzet a lengyel–belarusz határon


A lengyel határőrség felvétele a határkerítésnél feltorlódott tömegről
A lengyel határőrség felvétele a határkerítésnél feltorlódott tömegről

Megpróbáltak átjutni a lengyel–belarusz határon levő szögesdrót kerítésen azok a migránsok, akiket korábban belarusz katonák kísértek. Hétfőn több száz, a Közel-Keletről, Dél-Ázsiából és Afrikából érkező ember indult el a lengyel határ felé. A belarusz kormány a lengyel határőrséget hibáztatja.

„A migránsok első alkalommal próbálnak utat törni maguknak a határon” – írta a lengyel határőrség hétfőn Twitteren, ahol egy videót is közzétett az incidensről. Aznap korábban Lengyelország közölte, hogy megerősíti a Belarusszal közös keleti határának védelmét, mivel a közösségi médiában megjelent felvételeken migránsok százai látszottak a határ felé haladva.

Egyenruhások kísérték a karavánt

Az egyik videón hátizsákot cipelő, téli ruhát viselő emberek láthatók, amint egy autópálya szélén sétálnak egy belarusz nyelvű hirdetőtáblával. Egy másik videón látható az is, hogy a csoportot katonai egyenruhába öltözött fegyveresek kísérik.

Hasonló videót a lengyel védelmi minisztérium is közzétett. Ezen – elmondásuk szerint – migránsok egy csoportja látható a Brugi–Kuźnica határátkelő közelében.

Belarusz korábban egyáltalán nem tartozott az illegális migrációs útvonalak közé. Lengyelország és a balti államok a belarusz vezetést teszik felelőssé azért, hogy az utóbbi hónapokban sokszorosára nőtt az illegális átkelések száma. „Belarusz komoly incidenst akar okozni, lehetőleg puskalövésekkel és áldozatokkal” – mondta Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádiónak.

Repülővel utaztathatta a migránsokat Lukasenka

Az uniós országok szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető repülővel utaztatott több ezer embert országába a Közel-Keletről, Dél-Ázsiából és Afrikából, és a litván határhoz irányíttatta őket. A minszki rezsim célja az lehet, hogy visszavágjon az EU-nak azokért a gazdasági szankciókért, amelyeket az elcsalt elnökválasztás és a politikai ellenzék elnyomása miatt vezettek be.

Az elmúlt hetekben a lengyel határon növekedett meg leginkább a feszültség. Az illegális határátlépések megakadályozására Mariusz Błaszczak védelmi miniszter elmondása szerint már több mint tizenkétezer katonát mozgósítottak, így a határnál állomásozó kontingens már több mint húszezer főt számlál. Lengyelország már korábban szükségállapotot rendelt el a határon, szögesdrót kerítést állított fel, és a parlament egy 407 millió dolláros fal építését is jóváhagyta a keleti határon.

Błaszczak azt mondta, hogy minisztériuma a rendőrségért és a határőrségért felelős belügyminisztériummal együtt „felkészült a lengyel határ védelmére.” „A határ kemény védelme az elsődleges feladatunk. Megnöveltük a határőrök, rendőrök és katonák számát. Teljes készültségben várakozunk” – írta Twitteren.

A belarusz kormány tagadja, hogy köze lenne a migrációs hullámhoz. A határőrség hétfői közleménye szerint valójában „a lengyel hatóságok embertelen hozzáállása késztette a menekülteket arra, hogy a kétségbeesés ezen lépésére (a kerítésen való átkelésre – a szerk.) szánják el magukat”.

XS
SM
MD
LG