Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Választásokra készül és az EBESZ segítségét kéri a belarusz ellenzék vezetője


Szvjatlana  Cihanovszkaja belarusz ellenzéki politikus, akkori elnökjelölt 2020. augusztus 2-án
Szvjatlana  Cihanovszkaja belarusz ellenzéki politikus, akkori elnökjelölt 2020. augusztus 2-án

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közbenjárását kérte Szvjatlana Cihanovszkaja, hogy ő és mások visszatérhessenek hazájukba. A belarusz ellenzéki vezető a szomszédos Litvániába menekült a vitatott kimenetelű augusztusi elnökválasztások után.

Bár szerinte és hívei szerint ő a nyári belarusz szavazás valódi győztese, Szvjatlana Cihanovszkaja politikai emigrációba kényszerült, miután Aljakszandr Lukasenka államgépezete brutálisan lesújtott a választási győzelmét megkérdőjelező polgárokra.

Cihanovszkaja január 18-án közleményt tett közzé weboldalán, amelyben azt írta, hogy egy nappal korábban az EBESZ segítségét kérte az Európai Unió nagyköveteivel tartott online-tanácskozáson.

A nemzetközi közösséggel együtt lehetőséget szeretnék találni, hogy biztonságosan visszatérhessek Belaruszba. Két büntetőügyet is indítottak ellenem, emellett nemzetközi körözési listára tették a nevemet. Ezért különleges garanciákra van szükségem a hazatéréshez” – mondta a találkozón Cihanovszkaja.

Hozzátette: az a tény, hogy a szintén hazatérő orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt azonnal letartóztatták Moszkvában, ahogy leszállt a Berlinből érkezett gépről, azt mutatja, mennyire fontos a nemzetközi közösség és különösen az EBESZ segítsége.

EBESZ-közvetítéssel tárgyalásokba kezdene Lukasenkával

Az ellenzék szerint a Lukasenka hatalmát csalásokkal megerősítő augusztusi elnökválasztás utáni napokban – személyes biztonsága miatt aggódva -, több ellenzéki vezető, köztük Cihanovszkaja is elhagyta az országot.

Az azóta sorozatos tömegtüntetések közepette több tüntető is életét vesztette és többezer, Lukasenka lemondását követelő embert letartóztattak. Hiteles információk láttak napvilágot arról, hogy a biztonsági szervek egyre keményebb fellépése során embereket kínoztak meg.

Cihanovszkaja azt is javasolta, hogy az EBESZ egy kontaktcsoport felállításával kezdeményezzen tárgyalásokat az EU képviselői, a belarusz ellenzék és az országot 1994. óta kormányzó Lukasenka között.

Szvjatlana Cihanovszkaja megismételte: támogatja, hogy rendezzenek új elnökválasztásokat az országban. „45 napon belül készen állunk a választások megrendezésére” - mondta.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG