Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belaruszban tizennégy évre börtönbe küldik a volt elnökjelöltet


A volt elnökjelölt, Viktar Babaryka minszki tárgyalásán 2021. július 6-án
A volt elnökjelölt, Viktar Babaryka minszki tárgyalásán 2021. július 6-án

Egy belarusz bíróság korrupció vádjával tizennégy év börtönre ítélte Viktar Babaryka volt elnökjelöltet – jelentette a helyi média július 6-án. Babaryka ügyvédei az ítélet kihirdetése előtt azt mondták: ügyfelük ellen azért koholtak vádakat, hogy meghiúsítsák politikai ambícióit.

Babarykát, az orosz tulajdonban lévő Belgazprombank volt vezetőjét tavaly júniusban tartóztatták le, amikor megpróbálta regisztrálni magát az elnökválasztásra a tekintélyelvű Alekszandr Lukasenka ellenében. A választást bírálói és a megfigyelők szerint is masszívan elcsalták.

Syarhey Hirhel ügyész arra kérte a minszki bíróságot, hogy ítélje 15 év börtönre Babarykát vesztegetés és pénzmosás vádjával.

Hirhel június 22-én Ihar Ljubavitski bírót is felkérte, hogy az ügy többi vádlottjára szabjon ki három év és hat év közötti börtönbüntetést.

Babaryka a bíróságon tett június 28-i zárónyilatkozatában azt mondta, hogy az ellene felhozott korrupciós vádak koholtak, és ismét ártatlanságát hangsúlyozta.

Nem szégyenkezünk apánk miatt

„Nem ismerem el a bűnösségemet egy olyan bűncselekményben, amelyet nem követtem el (…) Nem szégyellek semmit, mert nem csináltam semmi törvénytelent, még olyat sem, ami közel állna az illegálishoz (…) Tudom, hogy mindig tisztességes voltam, és soha nem folytattam olyan tevékenységet, amely sértette a belorusz törvényeket” – mondta Babaryka.

Hozzátette, hogy gyermekei a tárgyalás előtt „a legfontosabb szavakat” mondták neki: „Nem szégyenkezünk apánk miatt.”

Babaryka bejelentése után a tárgyalóteremben taps tört ki. A korábbiakkal ellentétben az utolsó tárgyalás nyilvános volt.

A nagy horderejű ügy hét másik vádlottja is elmondta zárónyilatkozatát.

Három nappal Babaryka tavalyi letartóztatása előtt a belarusz hatóságok átvették az irányítást a bank felett, és több felsővezetőt őrizetbe vettek adócsalás és pénzmosás vádjával.

A tárgyalást a moszkvai kerületi bíróság minszki helyiségeiben tartják az ország legfelsőbb bíróságának bírái. Ezt Babaryka és védői kifogásolták, mondván: így nem lesz esélyük fellebbezni, ha bűnösnek mondják ki Babarykát.

Lukasenkát nyilvánították a 2020. augusztusi választások győztesének, és ez több tízezres tüntetéseket váltott ki, a résztvevők szerint a szavazást elcsalták. A tüntetések hónapokig tartottak, a belaruszok azt követelték, hogy az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka mondjon le, és tartsanak új választásokat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG