Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belgrád az amerikai szankciók ellenére is osztogatja az üzleteket a kétes hírnevű cégeknek


Investigation: Belgrade Doles Out Deals To Firms Despite U.S. Sanctions For Alleged Crime Ties

A Radule Stević, Zvonko Veselinović és Milan Radoičić nevén bejegyzett cégek építési szerződéseket nyertek a szerbek által uralt Észak-Koszovóban és Szerbián belül is – jelentette a Szabad Európa.

Ezeket az üzleteket azt követően kötötték meg, hogy a három férfit ama tizenhárom, szerb állampolgárságú személy között említették, akiket az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2021 decemberében megnevezett és szankciókkal sújtott a szervezett bűnözéssel és korrupcióval való állítólagos kapcsolatuk miatt.

Az Egyesült Államok a szankciókat a Magnyitszkij-törvény alapján rendelte el, amely lehetővé teszi Washington számára, hogy büntetőintézkedést foganatosítson az emberi jogok megsértéséért felelős személyekkel és szervezetekkel szemben.

Stević, Radoičić és Veselinović nem válaszolt a Szabad Európa megkeresésére. A szerb kormány tisztviselői szintén nem nyilatkoztak a szerződésekről.

A korrupciót Szerbiában régóta összefüggésbe hozzák az építőipari megrendelésekkel, az ilyen szerződések „a tiltott pénzek komoly forrását” jelentik – olvasható a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés 2022. januári jelentésében.

Az amerikai kormány által finanszírozott Freedom House nonprofit szervezet Szerbiáról szóló legutóbbi éves jelentésében azt írta, hogy a politikai jogok és a polgári szabadságjogok folyamatosan csorbulnak Aleksandar Vučić elnök kormányzó Szerb Haladó Pártja kormányzása alatt.

Vučić, a korábbi ultranacionalista azzal szilárdította meg hatalmát, hogy a Szerbia európai uniós tagsága iránt elkötelezett reformer szerepét öltötte magára.

Veselinović az észak-koszovói szervezett bűnözés hírhedt főnöke, és „átfogó vesztegetési rendszerben vesz részt koszovói és szerb biztonsági tisztviselőkkel, akik elősegítik a csoport Koszovó és Szerbia közötti illegális áru-, pénz-, kábítószer- és fegyverkereskedelmét”áll az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) 2021 decemberében kiadott sajtóközleményében, amelyben bejelentette a szankciós intézkedést.

Veselinovićcsal együtt Radoičićot azzal gyanúsítják, hogy ő vezette azt a bűnözői csoportot, amely Oliver Ivanović koszovói szerb politikus 2018-as meggyilkolásáért felelős. Hivatalosan egyikük ellen sem emeltek vádat, mivel a jelentések szerint menekülnek a koszovói bűnüldöző hatóságok elől.

Radoičićról és Veselinovićról széles körben úgy tartják, hogy a színfalak mögött nagy befolyással rendelkeznek a szerbek által ellenőrzött észak-koszovói területeken.

Radoičić a Belgrád által támogatott legfőbb koszovói szerb politikai párt, a Srpska Lista alelnöke.

Stević a jelentések szerint Veselinovićcsal is kapcsolatban áll, és állítólag ezeket a kapcsolatokat felhasználva több pályázatot is elnyert építőipari cége számára Észak-Koszovóban, többek között az észak-mitrovicai egyetem átfogó átalakítását.

Az észak-mitrovicai egyetemi épület átalakításának munkálatai
Az észak-mitrovicai egyetemi épület átalakításának munkálatai

Mitrovicát az Ibar folyó szeli át, elválasztva a délen élő albánokat és szerbeket, akik a koszovói háború 1999-es befejezése óta északra költöztek.

A folyótól északra mintegy negyvenezer szerb nemzetiségű lakos él Koszovóban.

Az észak-koszovói szerbek politikai vezetői nem hajlandók elismerni Pristina 2008-as függetlenségi nyilatkozatát, ragaszkodnak ahhoz, hogy Koszovó mindig is Szerbia része marad. Belgrád Pristina ellenvetései ellenére finanszírozza a Koszovón belüli négy, többségében szerb etnikumú körzetet.

Stević építőipari cége a jelentések szerint 7,5 millió eurónak megfelelő értékű építési munkát biztosított, mióta Washington decemberben szankciókat rendelt el ellene.

Veselinović és Radoičić szintén az építőiparban tevékenykedik, jövedelmező szerződéseket nyertek, többek között autópálya-építésre Délnyugat-Szerbiában, valamint a Szerbiai Állami Villamosenergia-ipari Vállalatnál végzett távvezeték-építési munkákra.

Szerény kezdetek

Stević 2014-ben tíz eurónak megfelelő kezdeti befektetéssel alapította meg Rad 028 Zvečan nevű építőipari cégét Szerbiában. Nem sokkal később sorra érkezni kezdtek a szerződések. Csak 2015-ben cége egymillió eurónak megfelelő összeget keresett. A feljegyzések szerint sok esetben a Rad 028 Zvečan volt az egyedüli ajánlattevő.

A Rad 028 Zvečan az évek múlásával egyre sikeresebb lett. A Szabad Európa áttekintése szerint 2016 és 2019 között a cég legalább 8,5 millió eurónak megfelelő összegű szerződést kötött a szerbek által ellenőrzött észak-koszovói területeken végzett munkákra.

Az egyik különösen jövedelmező üzlet ebben a négy évben egy észak-mitrovicai diákközpont volt, amelynek értéke több mint 685.000 eurónak megfelelő összeg.

A diákkollégium Észak-Mitrovicában. Az építkezést Szerbia költségvetéséből finanszírozták
A diákkollégium Észak-Mitrovicában. Az építkezést Szerbia költségvetéséből finanszírozták

2019-ben Stević cége nyert egy pályázatot egy észak-mitrovicai futballstadion építésére 1,3 millió eurónak megfelelő összegért egy olyan, helyi csapat számára, amelyet akkoriban Radoičić vezetett.

A stadionnak az év első felében kellett volna elkészülnie, de a Szabad Európa július eleji helyszíni látogatása során kevés aktivitást lehetett tapasztalni. Egy minikotrógép állt néhány földhalom mellett, amelyet egy kiszáradt földdarab vett körül.

Az észak-mitrovicai futballstadion építkezésén e hónap elején nem volt nyoma tevékenységnek
Az észak-mitrovicai futballstadion építkezésén e hónap elején nem volt nyoma tevékenységnek

Stević két fióktelepet is létrehozott cégének Koszovóban, ahol 2018–2021 között mintegy hetven szerződést kötött Pristinával mintegy hétmillió eurónak megfelelő összegben, főként az északi, szerbek lakta területeken megvalósuló projektekre. Ezeket a munkákat, köztük a koszovói úthálózat karbantartására vonatkozó szerződést a pristinai kormány az amerikai szankciós lépést követően felmondta.

A csődből a fellendülésbe

Szerbiában Radoičić és Veselinović szintén az építőiparban kereste a kenyerét. 2019 októberében felvásárolták a Betonjerka Aleksinacot, egy súlyosan eladósodott, állami tulajdonban lévő, becsődölt építőipari vállalatot.

A Betonjerka Aleksinac szerencséje gyorsan megfordult, miután a Veselinović testvére, Žarko – akit szintén szankciókkal sújtott az Egyesült Államok – és a Radoičić tulajdonában lévő Inkop vállalat megvásárolta. Nagy összegű szerződéseket kötött a szerb állammal, amelyek közül sok esetben egyedüli cégként vett részt a pályázaton.

Az elmúlt két évben a Betonjerka Aleksinac több mint húszmillió eurónak megfelelő összegű szerződést nyert a szerbiai villamosenergia-iparban beton közműoszlopok leszállítására – derül ki a Szabad Európa balkáni szolgálatának birtokába került dokumentumokból.

Radoičić és Veselinović más építőipari cégekben is részesedéssel rendelkezik. Ők ketten 2020 januárjában vásárolták meg a Novi Pazar Roads nevű céget.

Nem sokkal később elkezdtek halmozódni a szerződések, amelyek 2020-ban 27,4 millió eurónak megfelelő összeget tettek ki Ez ötven százalékkal magasabb volt, mint az előző évben – derül ki a feljegyzésekből.

A legértékesebb szerződést Kraljevo városával kötötték – 2,6 millió eurónak megfelelő értékben – Vocareve Livade település útépítési munkálataira, ahol lakásokat is építenek a biztonsági erők tagjainak.

A lakásokat fontosnak tartják a nemzetbiztonsági rendszer megerősítése szempontjából” – jegyzi meg a biztonsági erők tagjainak lakhatásáról szóló külön jogszabály.

Az amerikai szankciók bejelentése óta a Novi Pazar Roads legalább öt szerződést nyert el Novi Pazarban, Tutinban, Vrnjačka Banjában és Kraljevóban, a legjövedelmezőbb, 1,8 millió eurónak megfelelő értékű egy útépítési projekt Novi Pazarban.

Szerbiai tisztviselők nem válaszoltak a Szabad Európa arra vonatkozó megkeresésére, hogy a Washington által feketelistára tett cégek miért kapnak még mindig állami megrendeléseket.

Szöveg: Tony Wesolowsky, a Szabad Európa balkáni szolgálatának tudósítója Nevena Bogdanovic jelentése és Sandra Cvetkovic koszovói tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG