Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

2022-ben még egy nagy lépést tettünk a klímakatasztrófa felé

Hiába hívta fel az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) a figyelmet arra, hogy 2040-re átléphetjük a 1,5 ºC-os küszöbértéket, és hogy azonnal be kellene szüntetni a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Az elszabaduló rezsiárakra válaszként itthon elfogadott tűzifarendelet nem igazán segíti elő a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Pedig a klímaváltozás következményeit már nemcsak unokáink, hanem mi, és nemcsak a bolygó másik felén, hanem Magyarországon is a bőrünkön érezhetjük. A tudósok már évtizedek óta figyelmeztetnek a klímára gyakorolt katasztrofális következményekre, ha a világ átlaghőmérséklete 1,5 ºC-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A Világkutató Intézet szerint a globális hőmérséklet eddig 1,1 ºC-kal emelkedett, aminek már most tapasztaljuk a következményeit: egyre gyakoribb szélőséges időjárási jelenségekkel, természeti katasztrófákkal.

Bár még mindig vannak kétkedők, akik nem éreznek összefüggést az emberi tevékenység és a klímaváltozás között, az IPCC 2022-es jelentése szerint „egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hozzájárult a légkör, az óceánok és a szárazföld felmelegedéséhez”.

António Guterres ENSZ-főtitkár az IPCC-jelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „ez vörös kód az emberiség számára. A vészharangok fülsiketítők és a bizonyítékok cáfolhatatlanok: a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből és az erdőirtásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása megfojtja bolygónkat, és emberek milliárdjait sodorja közvetlen veszélybe.”

Mindezek ellenére az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciáján többek között éppen a fosszilis anyagok teljes kivezetéséről nem sikerült megállapodni.


Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG