Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beosztottjait szexuálisan zaklató alezredest vádolnak a Honvédségnél


A Magyar Honvédség katonáinak tervezett új egyenruhája bemutatója Budapesten, 2019. július 12-én
A Magyar Honvédség katonáinak tervezett új egyenruhája bemutatója Budapesten, 2019. július 12-én

Egy katonanő vallomása szerint miután új szolgálati helyére került, alezredes felettese visszaélt hatalmi pozíciójával, és rendszeresen szexre kényszerítette. A hvg360 cikke szerint más beosztottjával is hasonlóan viselkedhetett. Az alezredes ellen indult eljárást az új főparancsnok viszont egyik első intézkedéseként megszüntette.

„Nem hadakoztam egy ideig, nem volt értelme, felteheti bárki a kérdést, miért nem: azért nem, mert amikor már kiderültek az alezredes úr aberrált szexuális dolgai, amikor már féltem, mert fenyegetett és zaklatott, és jeleztem ezt bárhova, bármikor – akkor sem volt segítségem. Kérdezem én, mit tehettem volna akkor egy ezredparancsnok-helyettes ellen? Semmit!”

– áll egy katonanő ügyészségnek tett vallomásában. A Magyar Honvédségen belüli zaklatási ügyről a hvg360 írt részletes cikket.

Pontos közösülési időpontot jelölt meg

E szerint egy férjezett katonanő 2019 őszén új szolgálati helyre került, ahol az egyik alezredes pár héten belül elkezdett neki szexuális ajánlatokat tenni. Ezeket a nő visszautasította, de nem szűntek meg, a férfi pedig közben arra is utalt, hogy a személyzeti ügyintézőként dolgozó nő neki köszönheti a munkáját, és az előmenetele is tőle függ. Később megjelölt egy pontos időpontot, a január 6-i munkanapot, amikor közösülniük kell.

A nő vallomása szerint tanácstalan volt, csak a lányának merte elmondani a munkahelyi helyzetét. Az eset végül pár perc alatt megtörtént, az alkalmak viszont nem maradtak abba, a férfi jelezte nőnek, hogy bárkinek képes ártani, illetve a nő örök hálával tartozik neki a munkájáért. Később bejelentette, hogy a nő lányával is közösülni kíván, hármasban, de ez utóbbi már nem jött létre.

A férfi azt is mondta, hogy volt már szexuális zaklatási ügye, de semmit nem tudtak rábizonyítani, a nő sem fog tudni tenni ellene semmit. Egyébként pedig „megsemmisíti”, ha megpróbálná. A vallomást tevő nő az alezredes női beosztottjai kapcsán két másik, hasonlónak tűnő esetről is beszámolt az ügyészségnek.

Rendszerszintű gond lehet

A jelenség kapcsán először méltánytalansági eljárás indult az alezredes ellen. Ilyet akkor indítanak, ha az adott ügy ronthatja a honvédség megítélését. Ám közben lecserélték a honvédség főparancsnokát, a parancsnoki székbe pedig a minisztérium addigi humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz érkezett.

Ez a lap szerint kedvezett az egyébként befolyásos alezredesnek. Annyiban biztosan, hogy az új főparancsnok az eljárást egyik első intézkedéseként megszüntette. Az idézett katonanő az ügyészségen is feljelentést tett, de ha igazak az állításai, az a honvédségen belüli rendszerszintű problémára mutathat rá.

Egy, a lapnak nyilatkozó volt katonai ügyész szerint a rendszerváltás előtti évtizedekre volt jellemző, hogy magas rangú katonák visszaéltek a pozíciójukkal. Ezek általában nem szexuális jellegű visszaélések voltak, hanem például a saját építkezéseiken használták a sorkatonákat a befolyásos katonák.

A sorkatonaság megszűntével ezek a visszaélések is megszűntek. Ahogy viszont egyre több nő ment el katonának, megszaporodtak a szexuális jellegű visszaélések, mint ebben az esetben. A volt katonai ügyész azt is felhozta, hogy amíg még léteztek katonai ügyészségek, ilyen ügyeket egy-két hónap alatt ki lehetett nyomozni. Most, hogy minden a Polt Péter vezette Központi Nyomozó Főügyészséghez tartozik, lényegesen lassabban haladnak ezek az ügyek is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG