Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Berlin segítséget ajánlott Lengyelország légvédelmének erősítéséhez


Patriot légvédelmi rendszer tesztje Romániában
Patriot légvédelmi rendszer tesztje Romániában

Németország Eurofighter típusú harci repülőgépekkel és Patriot rakétarendszerekkel járulna hozzá a lengyel légtér védelméhez – tájékoztatott a berlini védelmi minisztérium.

A tárcát vezető Christine Lambrecht arról beszélt friss interjújában, hogy a NATO-n belül „még jobban kell pozicionálnunk magunkat a légvédelmet illetően”, ami különösen igaz Lengyelország, Szlovákia és a balti államok vonatkozásában.

Emlékeztetett rá, hogy Németország már most is jelen van Szlovákiában ilyen légvédelmi fegyverekkel, az erről szóló megállapodást szeretnék meghosszabbítani.

Lengyel kollégája, Mariusz Błaszczak védelmi miniszter elégedettséggel fogadta a további Patriot-ütegek szállításáról szóló német ajánlatot, és közölte, hogy az ukrán határ közelébe fogják telepíteni, ahol előző héten becsapódott egy – feltehetőleg eltévedt – rakéta a szomszédos országból.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?

Az Egyesült Államok már korábban Patriot légvédelmi rendszereket szállított le Lengyelországnak.

Előző kedden két lengyel civil vesztette életét, amikor rakéta csapódott be az ukrán határtól mintegy hat kilométerre lévő Przewodówban. A Nyugat szerint valószínűleg eltévedt ukrán légvédelmi rakétáról van szó, azonban a végső felelősség ennek ellenére Oroszországot terheli, miután nem került volna sor hasonló incidensre, ha a Kreml nem dönt Ukrajna megtámadása mellett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG