Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltják a TikTokot Montanában – kinek jó ez?


Montana lett az Egyesült Államok első olyan állama, amely teljesen betiltotta a TikTokot szerdán, amikor Greg Gianforte republikánus kormányzó aláírt egy helyi törvényt. Ez nagyobb és átfogóbb változás minden más állam próbálkozásnál a kínai tulajdonú közösségimédia-alkalmazás korlátozására.

A tervek szerint 2024. január 1-jén hatályba lépő intézkedést várhatóan bíróság előtt támadják meg. Az eset az oly sok törvényhozó által elképzelt TikTok-mentes Amerika kísérleti terepeként szolgál majd. Kiberbiztonsági szakértők szerint nehézségekbe ütközhet a tilalom betartatása.

„Ma Montana minden államnál határozottabb lépést tett annak érdekében, hogy megvédje az itt élők személyes és érzékeny adatait attól, hogy a Kínai Kommunista Párt megszerezze őket” – jelentette ki közleményében Gianforte.

Sérti az első alkotmánykiegészítést – mondja a TikTok

A TikTok szóvivője, Brooke Oberwetter azzal érvelt a törvény ellen, hogy sérti az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésében garantált jogokat, és törvénytelen. Azt nem árulta el, hogy a cég indít-e pert.

„Szeretnénk biztosítani a montanaiakat arról, hogy továbbra is használhatják a TikTokot önmaguk kifejezésére, pénzkeresésre és arra, hogy közösségre találhassanak, miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy megvédjük a Montanán belüli és azon kívüli felhasználók jogait” – fogalmazott közleményében Oberwetter.

Az American Civil Liberties Union montanai szervezete és a NetChoice kereskedelmi csoport, amely a Google-t és a TikTokot egyaránt a tagjai közé sorolja, szintén alkotmányellenesnek nevezte a törvényt. Keegan Medrano, a montanai ACLU politikai igazgatója szerint a törvényhozás „a Kína-ellenes érzelmek jegyében beletaposott több százezer olyan montanai szólásszabadságába, akik az alkalmazást önkifejezésre, információgyűjtésre és kisvállalkozásuk működtetésére használják”.

Ehhez kapcsolódóan: Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

Személyes adatok és dezinformáció

Egyes törvényhozók, az FBI és más ügynökségek tisztviselői attól tartanak, hogy a ByteDance tulajdonában lévő videómegosztó alkalmazás lehetővé teheti a kínai kormány számára a hozzáférést az Egyesült Államok polgáraira vonatkozó információkhoz, vagy olyan, Peking-barát álhíreket terjeszthet, amelyek befolyásolhatják a nyilvánosságot. A TikTok szerint ilyesmi még soha nem történt.

A ByteDance egyik korábbi vezetője azt állítja, hogy a technológiai óriás propagandaeszköz a kínai kormány kezében. A ByteDance szerint ennek semmi alapja sincs.

Amikor Montana december végén betiltotta az alkalmazást a kormány tulajdonában lévő eszközökön, Gianforte azt mondta, hogy a TikTok jelentős kockázatot jelent az érzékeny állami adatokra nézve. Az Egyesült Államok államainak több mint felében és a szövetségi kormányban hasonló tilalom van érvényben.

Az első fecske?

Szerdán Gianforte azt is bejelentette, hogy június 1-jétől megtiltja a külföldi ellenfelekhez köthető közösségimédia-alkalmazások használatát állami eszközökön és a Montanában működő állami vállalkozások esetében. Az általa felsorolt alkalmazások között szerepel a WeChat, amelynek anyavállalata Kínában található, és a Telegram Messenger, amelyet Oroszországban alapítottak.

A legfőbb ügyészség által kidolgozott jogszabály könnyedén ment át Montana republikánus többségű törvényhozásán.

Gianforte szerette volna kiterjeszteni a TikTok-törvényjavaslatot a külföldi ellenfelekhez köthető más alkalmazásokra is, de a törvényhozók csak az ülésszak vége után küldték meg neki a törvénytervezetet, ami megakadályozta abban, hogy bármilyen módosítást javasoljon.

Szankciók és kikerülés

Az új montanai törvény tiltja a TikTok alkalmazás letöltését az államban, és minden entitást – legyen az egy appbolt vagy a TikTok – napi tízezer dollár pénzbírsággal sújtana minden olyan alkalommal, amikor valakinek felajánlja a közösségimédia-platform elérését vagy az alkalmazás letöltését. A szankciók a felhasználókra nem vonatkoznának.

A döntés ellenzői szerint Montana lakói könnyen megkerülhetik a tilalmat egy virtuális magánhálózat használatával, amely az adatforgalmuk titkosításával védi az internetezőket, megakadályozza, hogy kövessék böngészéseiket a világhálón. Montana állam tisztviselői szerint a geofencing technológiát használják az online sportszerencsejáték-alkalmazásokhoz, amelyeket deaktiváltak azokban az államokban, ahol illegális az online szerencsejáték.

Bár Montanában sok törvényhozó lelkesedik a tilalomért, a törvényjavaslatot szorosan követő szakértők szerint az államnak valószínűleg bíróság előtt kell megvédenie a jogszabályt.

Influenszereket toboroznak

A tisztviselőket érdekképviseleti csoportok és TikTok-felhasználók is bírálják, akik nem akarják, hogy elvegyék kedvenc alkalmazásukat, amelyet szórakoztató, együgyű videói és könnyű használhatósága rendkívül népszerűvé tett. Olyan amerikai technológiai óriások, mint a Snapchat és a Meta – a Facebook és az Instagram anyavállalata – fenyegetést látnak benne a felhasználókért folyó versenyben.

A TikTok olyan influenszereket és kisvállalkozásokat toboroz, akik készek a tilalom visszavonása érdekében használni a platformot, de olyanok is aggódnak a törvényhozók döntése miatt, akik nem vettek részt a cég által koordinált hivatalos kampányban.

Adam Botkin volt labdarúgó, aki nemrég végzett a Montana Egyetemen, azt mondja, hogy ijesztő időszakot élt át Montanában tartalomkészítőként. A 22 éves játékosnak csaknem 170.000 követője van a TikTokon, többnyire rövid videókat posztol a rúgásairól.

Azt mondja, olykor havonta több tízezer dollárt kap márkáktól, amelyek a közösségimédia-fiókjain keresztül kívánják népszerűsíteni termékeiket, például az Instagramon, ahol nagyjából 44.000 követője van.

Botkin szerint bevétele nagy része az Instagramról származik, amelyről úgy tartják, hogy jövedelmezőbb a tartalomkészítők számára. De növelnie kell követői számát ezen a platformon – és a többin –, hogy ugyanolyan népszerű legyen, mint a TikTokon. Azt mondja, hogy megpróbálja ezt megtenni, nem akarja megkerülni a TikTok tilalmát virtuális magánhálózat (VPN) használatával.

„Alkalmazkodnod és fejlődnöd kell , ha változnak a dolgok – mondja Botkin. – Szóval ha alkalmazkodnom és mozdulnom kell, alkalmazkodni fogok.”

A helyzet Washingtonban

A TikTok tilalmáról 2020 óta folyik a beszéd, amikor Donald Trump akkori elnök megkísérelte eltiltani a céget a működéstől az Egyesült Államokban egy olyan rendelettel, amelyet aztán a szövetségi bíróságok leállítottak. Joe Biden elnök adminisztrációja kezdetben elvetette a terveket, de az utóbbi időben az alkalmazás betiltásával fenyegetőzött, hacsak a cég kínai tulajdonosai nem adják el részesedéseiket.

Ehhez kapcsolódóan: Elutasította a TikTok kínai tulajdonosa a platform eladását

A TikTok egyik opciót sem szeretné, és azt kérte, hadd bizonyítsa be, hogy mentes a kínai kormány bármilyen beavatkozásától. Emellett egy adatbiztonsági tervet is kínál Project Texas néven, hogy csillapítsa a kétpárti aggodalmakat Washingtonban.

Egyes törvényhozók a szövetségeseivé váltak, akik azzal érvelnek, hogy az adatgyűjtési gyakorlatokat korlátozó erőfeszítésekbe az összes közösségimédia-céget be kell vonni, nem csak egyet. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor márciusban blokkolta azt a törvényjavaslatot, amely országosan betiltaná a TikTokot, mondván: a lépés sértené az alkotmányt, és kivívná az alkalmazást használó szavazók millióinak haragját.

Mi van a gyerekekkel?

Montanában egy olyan mozgalom terjedése közepette döntöttek a tiltásról, amely korlátozza a közösségi média használatát a gyerekek és a tizenévesek körében, és bizonyos esetekben tilalmakat is meghatároz. A kongresszusban több olyan törvényjavaslat is kering, amely foglalkozni kíván a kérdéssel. Az egyik megtiltaná minden 13 éven aluli gyermeknek a közösségi oldalak használatát, a 18 éven aluli felhasználóknak pedig gyámjuk engedélyére lenne szükségük ahhoz, hogy fiókot hozzanak létre.

Egyes államokban, köztük Utahban és Arkansasban már elfogadtak olyan törvényeket, amelyek a szülők beleegyezéséhez kötik a közösségi média használatát. Hasonló törvényjavaslatok készülnek más államokban is. Tavaly Kaliforniában olyan jogszabályt fogadtak el, amely előírja a vállalatoknak, hogy gyermekek esetében szigorítsák adatvédelmi gyakorlatukat, és biztosítsák számukra a legmagasabb szintű adatvédelmi beállításokat.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG