Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezáratnak négy orosz konzulátust Németországban


A moszkvai német nagykövetség bejárata 2018. március 28-án
A moszkvai német nagykövetség bejárata 2018. március 28-án

A berlini kormány azt követően jelentette be a külképviseletek bezárását, hogy Moszkva egy nappal korábban 350 főben korlátozta az Oroszországban dolgozó német tisztségviselők számát.

A német külügyi tárca arról számolt be, hogy az orosz nagykövetség és az eddigi ötből egy konzulátus továbbra is nyitva maradhat, a többi négy képviseletnek azonban év végéig be kell zárnia.

A szerdai tájékoztatás szerint Németország ezzel párhuzamosan bezárja konzulátusait az oroszországi Kalinyingrádban, Jekatyerinburgban és Novoszibirszkben. Egyedül a moszkvai nagykövetség és a szentpétervári konzulátus fog üzemelni.

Az orosz szabályozás a kulturális intézeteket is érinti. Bár a Goethe Intézetek nem zárnak be, közel sem olyan aktivitással üzemelnek majd, mint eddig.

A lépés nyomán várhatóan még tovább romlik a kapcsolat a felek között, amely már az ukrajnai háború megindítása óta mélyponton van.

Berlin a feszültség szításával vádolta meg Moszkvát, miután előző nap bejelentették, hogy júniustól 350 főben korlátozzák az Oroszországban dolgozó német tisztviselők számát.

„Ez az indokolatlan döntés arra kényszeríti a szövetségi kormányt, hogy rendkívül jelentősen megvágja a jelenlétét minden területen Oroszországban” – közölte a német külügyminisztérium.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő mindössze annyit reagált, hogy később közleményt fognak kiadni az ügyben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG