Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Izrael kész szüneteltetni a gázai háborút a ramadán idejére, ha meg tudnak egyezni a túszokról


A hadsereg képén izraeli katonák láthatók épületek romjai között valahol a Gázai övezetben 2024. február 26-án
A hadsereg képén izraeli katonák láthatók épületek romjai között valahol a Gázai övezetben 2024. február 26-án

Izrael hajlandó felfüggeszteni a háborút a Hamász ellen Gázában a közelgő muzulmán böjti hónap, a ramadán idején, ha megállapodás születik a fegyveresek által fogva tartott túszok egy részének elengedéséről – közölte kedden Joe Biden amerikai elnök.

Izrael egyelőre nem reagált Biden megjegyzéseire az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítésével készülő keretmegállapodásról, amelynek értelmében a Hamász szabadon engedne néhány tucatnyi túszt, palesztin foglyokért és egy hathetes harci szünetért cserébe. Ez idő alatt folytatódnának a tárgyalások a többi túsz és további palesztin foglyok szabadon bocsátásáról.

A ramadán kezdetét, március 10-ét tekintik a tűzszüneti megállapodás nem hivatalos határidejének. Az akkor kezdődő hónap a vallási előírások fokozott betartásáról és a hajnaltól alkonyatig tartó böjtről szól több száz millió muszlim számára szerte a világon. Izrael és a palesztinok között a feszültségek többször is fellángolták már a szent hónap idején.

Biden hétfőn azt mondta: reméli, hogy a tűzszüneti megállapodás életbe léphet a jövő héten.

„Közeleg a ramadán, és az izraeliek beleegyeztek abba, hogy a ramadán idején nem indítanak akciókat, hogy legyen idő az összes túsz kihozására” – mondta Biden az NBC Late Night With Seth Meyers című műsorában.

Biden ugyanakkor arra nem szólított fel, hogy vessenek véget a háborúnak, amelyet a Hamász október 7-i gyilkos dél-izraeli támadása váltott ki, amikor a fegyveresek 1200 embert öltek meg, többségében civileket, és körülbelül 250 túszt ejtettek az izraeli hatóságok szerint.

Biden, aki a háború során végig kitartóan támogatta Izraelt, nyitva hagyta egy esetleges izraeli szárazföldi offenzíva lehetőségét Gáza déli részén, az Egyiptom határán fekvő Rafahban, ahová Gáza 2,3 milliós lakosságának több mint fele menekült az izraeli evakuálási parancsokat követve.

Egy rafahi invázió lehetősége világszerte riadalmat kelt az ott rekedt gázai civilek sorsa miatt. Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a rafahi szárazföldi hadművelet elkerülhetetlen része a Hamász megsemmisítésére irányuló izraeli stratégiának. A héten a hadsereg benyújtotta jóváhagyásra a kabinetnek az offenzíva hadműveleti, valamint a civilek evakuálásának terveit.

Biden azt mondta, szerinte Izrael késlelteti Rafah bombázását.

„El kell kötelezniük magukat arra, és ezt meg is tették nekem, hogy gondoskodni fognak Rafah jelentős részének kiürítéséről, mielőtt bemennének oda, és kiszednék onnét a Hamász maradékát – mondta. – De ez egy folyamat.”

Izrael mindent elsöprő légi, tengeri és szárazföldi hadjárata Gázában több mint 29.700 embert ölt meg, többségükben nőket és gyerekeket – állítja a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium, amely nem tesz különbséget harcosok és civilek között.

A harcok a városok nagy részét kiradírozták, a háború sújtotta enklávé lakosságának nyolcvan százalékát otthona elhagyására kényszerítették, és humanitárius válságot idéztek elő. Az ENSZ szerint a lakosság egynegyede éhezik, sokan egyenesen közelgő éhínségtől tartanak.

A háború első és mindmáig egyetlen nyélbe ütött egyezsége november végén mintegy száz túsz, többségében nők, gyermekek és külföldi állampolgárok szabadon bocsátását eredményezte, cserébe 240, Izraelben bebörtönzött palesztinért, valamint a harcok rövid, átmeneti leállításáért.

Körülbelül 130 túsz maradt Gázában, de Izrael szerint a negyedük már nem él.

Kedden még folynak a tárgyalások Katarban az egyezség részleteiről. Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő azt mondta, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete maximum negyven nő és idősebb túsz szabadon bocsátását tartalmazza, cserébe háromszáz palesztin fogoly, többségében nők, kiskorúak és idősek elengedéséért.

A tárgyalásokról névtelenül nyilatkozó egyik tisztviselő elárulta, hogy a harcok javasolt hathetes szüneteltetése magában foglalja azt is, hogy naponta több száz teherautó vihet be létfontosságú segélyt Gázába, beleértve az övezet északi részét, amelyet a legdurvábban sújtott a háború.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG