Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden New Yorkban: miről beszél az ENSZ-ben az amerikai elnök?


Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök négyszemközti megbeszélése a G7-csúcson Carbis Bayen, Nagy-Britanniában 2021. június 12-én. Várhatóan az időközben megromlott kétoldalú viszonyról is beszél majd Biden New Yorkban
Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök négyszemközti megbeszélése a G7-csúcson Carbis Bayen, Nagy-Britanniában 2021. június 12-én. Várhatóan az időközben megromlott kétoldalú viszonyról is beszél majd Biden New Yorkban

Joe Biden amerikai elnök várhatóan arra használja fel első beszédét az ENSZ közgyűlésében, hogy elmondja: az Egyesült Államok túl akar lépni a szeptember 11-e utáni konfliktusokon, és meg kívánja nyitni az általa vezetett diplomácia új korszakát.

Az új érában olyan problémák kezelésére fókuszálna Washington, mint a klímaváltozás vagy a Covid–19-járvány.

Biden a tervek szerint szeptember 21-én szólal fel a közgyűlés 76. ülésszakán, amelyet ottani idő szerint 9 órakor nyitnak meg az ENSZ New York-i székházában. Biden Jair Bolsonaro brazil elnök után másodikként lép a mikrofonhoz a világ vezetői közül, akiknek egy része előre felvette az üzenetét.

Biden szeptember 20-án érkezett New Yorkba, és találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral, akinek felajánlotta hozzájárulását a világszervezet jelentőségének erősítéséhez és a többoldalú egyeztetések előmozdításához.

Biden azt mondta, hogy a közgyűlés elkötelezettsége a „mindenki számára elérhető jólét, béke és biztonság” megteremtése mellett ma is ugyanolyan fontos, mint korábban volt, hisz a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás beárnyékolja az egész világot.

Nem hisz a hidegháborúban Kínával

Beszédében Biden a várakozások szerint foglalkozik az amerikai–kínai viszonnyal, amelyet Guterres „teljesen hibásan működőnek” nevezett az AP-nek adott interjújában.

Biden arról fog beszélni, hogy az Egyesült Államok el akarja kerülni a hidegháborút Kínával, miközben Ázsia felé fordul – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai tisztviselő az AFP-nek.

„Nem hisz az új hidegháború eszméjében egy tömbökre osztott világban. Az élénk, átfogó, szigorú erkölcsi alapokon álló versenyben hisz” – mondta a tisztviselő.

Biden azt is hangsúlyozni fogja, hogy az afganisztáni háború befejezése „lezárta a háborúra fókuszáló fejezetet, és olyan fejezetet nyit meg, amely a személyes, céltudatos és hatékony amerikai diplomáciára összpontosít” – mondta a magas rangú amerikai tisztviselő.

Vakcinaadományozás és éghajlatváltozás

Ám Biden fő célja az lesz, hogy a világ figyelmét a nagyobb ívű kérdésekre irányítsa, beleértve a járványt, az éghajlatváltozást, a kereskedelmet és a gazdaságot.

Valószínűleg növelni fogja az Egyesült Államok vakcinaadományozását, miközben elismeri, hogy lényegesen többet kell tenni a gazdag és a szegényebb országok közötti oltóanyag-egyensúly korrigálására. Egyúttal megoldást kínálhat arra, hogyan hidalják át a húszmilliárd dolláros hiányt abban az alapban, amelyet a fejlett országok ígértek, hogy segítsék a szegényebb nemzeteket alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Felháborodás Párizsban

Bidennek meg kell próbálnia helyrehozni azt a kárt, amelyet az Egyesült Államok és Ausztrália védelmi egyezménye okozott az amerikai–francia viszonyban, ami miatt töröltek egy tengeralattjáró-üzletet.

A lépés várhatóan növeli Ausztrália képességét a Csendes-óceán ellenőrzésére, amikor egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kínai hadsereg mind agresszívebb taktikája.

A múlt heti bejelentés felháborította Párizst, aki visszahívta washingtoni és canberrai nagyköveteit. A Fehér Ház közölte, hogy Biden várhatóan felhívja Emmanuel Macron elnököt, aki a tervek szerint nem vesz részt személyesen az ENSZ közgyűlésén.

Visszatérés a telediplomáciához

Nem Biden lesz az egyetlen vezető, aki először jelenik meg az ENSZ előtt.

Irán új ultrakonzervatív elnöke, Ebrahim Raiszi felszólal az ülésen, de nem személyesen. Egy előre felvett beszéddel mutatkozik be a nemzetközi porondon.

Hszi Csin-ping kínai, Szadír Japarov kirgiz és Savkat Mirzijoev üzbég elnök beszédeit is rögzítették.

Biden a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott ideig lesz ott az ENSZ közgyűlésén. New Yorkban még találkozik Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel, majd visszatér Washingtonba, hogy telefonos konferenciákon folytassa politikáját.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Készült az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG