Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden szerint pénteken meg lesz a 100 milliomodik beoltott az USA-ban


Joe Biden megkapja a Pfizer-BioNTech Covid-19 oltás második adagját, Delaware államban, 2021. január 11-én.
Joe Biden megkapja a Pfizer-BioNTech Covid-19 oltás második adagját, Delaware államban, 2021. január 11-én.

A kitűzött időponthoz képest hetekkel előbb teljesülhet Biden célja, hogy 100 millió koronavírus elleni oltást adjanak be. A Fehér Ház szerint a nemzet most abban a helyzetben van, hogy segíteni tud a szomszédos Kanadán és Mexikón milliónyi életmentő oltóanyaggal.

A Biden adminisztráció csütörtökön fedte fel annak a tervnek a körvonalait, mely szerint korlátozott számú oltóanyagot adna „kölcsön” Kanadának és Mexikónak, mivel az Egyesült Államok szinte órákon belül teljesítheti 100 napos oltási célját, „jóval a tervezett előtt”.

„Büszkén jelentem be, hogy holnap, kormányzásunk 58. napján elérjük a célunkat”–mondta pénteken Biden. Ígéretet tett arra, hogy jövő héten új oltási tervet mutat be, mivel az Egyesült Államok olyan helyzetben van, hogy a jelenleg engedélyezett három vakcinával a teljes felnőtt lakosságot átoltsa mindössze 10 hét alatt.

Segítenek a szomszédokon

Biden bejelentése előtt a Fehér Ház azt közölte, hogy az első adagok exportálásakor véglegesítik azt a tervet, amely szerint 4 millió AstraZeneca Covid-19 elleni oltást küldenének Kanadába és Mexikóba.

Jen Psaki sajtótitkár szerint a „kölcsön” részletei még kidolgozás alatt vannak, de 2,5 millió adagot Mexikóba, 1,5 milliót pedig Kanadába juttatnának.

„Elsődleges prioritásunk továbbra is az Egyesült Államok lakosságának oltása marad” – mondta Psaki. Hozzátette, „annak biztosítása, hogy szomszédaink képesek legyenek visszatartani a vírust, a küldetés szempontjából kritikus lépés, kritikus fontosságú a járvány felszámolása szempontjából”.

Az oltásokban és a halálozásokban is élen jár Amerika
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Raktárból szállítanak

Az AstraZeneca vakcina használatát az Egyesült Államokban még nem engedélyezték, de az Egészségügyi Világszervezet már autorizálta. Több tízmillió adagot raktároztak el az Egyesült Államokban, arra várva, hogy engedélyezzék a vészhelyzeti alkalmazását. Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy életmentő vakcinákat tartanak vissza, miközben az máshol felhasználható lenne. A Fehér Ház közölte, hogy 7 millió adag AstraZeneca áll szállításra készen.

Az Egyesült Államokban gyártott adagok a szövetségi kormány tulajdonában vannak a gyógyszergyártókkal kötött megállapodások alapján. A Biden adminisztrációt világszerte arra szólították fel, hogy engedélyezze az AstraZeneca azonnali felhasználását. Biden emellett Justin Trudeau kanadai miniszterelnöktől és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnöktől közvetlen megkeresést is kapott az Egyesült Államokban gyártott vakcinák megvásárlására.

Naponta 2,2 millió oltást adnak be

A globális népegészségügyi szószólók szerint az olyan gazdag országoknak, mint az Egyesült Államok, sokkal többet kell tenniük a járvány terjedésének megfékezésében. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön jelentést adott ki arról, hogy Afrikában eddig kevesebb mint 7 millió COVID-19 oltóanyagot adtak be. Ez megegyezik azzal, amit az Egyesült Államok néhány nap alatt adminisztrál.

Jelenleg az Egyesült Államok naponta átlagosan 2,2 millió adag oltást fecskendez be- és ez az ütem várhatóan drámaian emelkedni fog ebben a hónapban a vakcinák kínálatának várható növekedésével.

Az elnök felgyorsította a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását, valamint bővítette az oltáshoz szükséges helyeket és az azt beadni képes emberek számát is növelte. A cél a nemzet átoltottsága, mivel az ellátási korlátok megszűntek.

Készül az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG