Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden–Zelenszkij-csúcstalálkozó Párizsban; az ukrán hadsereg kemény nyárra készül


Az ukrán, az amerikai és a francia elnök Franciaországban 2024. június 7-én
Az ukrán, az amerikai és a francia elnök Franciaországban 2024. június 7-én

Az amerikai és az ukrán elnök a francia fővárosban találkozik pénteken, miközben az ukrán hadsereg továbbra is nagy erőkkel próbálja feltartóztatni az orosz megszálló csapatokat.

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a második világháborúban végrehajtott normandiai partraszállás nyolcvanadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen vett részt Észak-Franciaországban. A rendezvényre huszonöt állam- és kormányfő volt hivatalos.

Az amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy nem fogják cserben hagyni Ukrajnát, majd egyenes párhuzamot vont a náci megszállás alatt álló Európa felszabadításáért folytatott küzdelem és az orosz agresszióval szembeni ukrajnai ellenállás között.

Az Egyesült Államok arról számolt be, hogy további 225 millió dollárnyi értékben küldenek fegyvert Ukrajnába. A csomag egyebek mellett különböző rakétákat és tüzérségi lőszereket tartalmaz.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Mirage 2000-5 vadászrepülőgépeket fognak szállítani a megtámadott országnak, azt azonban nem közölte, hogy hányat.

Leszögezte, hogy Franciaország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának az ellenálláshoz, viszont nem akarja a háború eszkalációját. „Mi semmi esetre sem állunk háborúban Oroszországgal és népével” – fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij pénteken Párizsban folytat tárgyalásokat, többek között francia és amerikai kollégájával, és felszólal a parlament alsóházában, illetve felkeres egy fegyvergyártó vállalatot is Versailles-ban.

Az ukrán elnök külföldi látogatásainak fő célja a nemzetközi figyelem fenntartása, a katonai támogatás erősítése a szövetségesek részéről.

Ukrajna februárban tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Franciaországgal és több más európai országgal.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG